Ambasador-kostki kokosowe
- 1/2 butelki słodkiej śmietanki
- 1 kostka tłuszczu
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj całych
- 2 i pół szklanki mąki
- 1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
- 3 paczki wiórków kokosowych
Słodką śmietankę, kostkę tłuszczu i cukier rozgrzać aż do roztopienia cukru, ale nie gotować.
Do ostudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z jajkami, ciągle mieszając aż do wyczerpania produktów.
Ciasto wyłożyc na wysmarowaną blachę, upiec.
Wyjąć, ciepłe kroić w prostokątne kostki, następnie moczyć a uprzednio przygotowanej polewie i obtaczać wyjmując dwoma widelcami z polewy w wiórkach kokosowych, układać na talerzu.
Polewa:
1 kostka tłuszczu + 1/2 kg cukru pudru+ 1/2 butelki śmietany+ kakao do uzyskania odpowiedniego koloru, wszystko zagotować do całkowitego połączenia składników. Zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu mieszając w trakcie moczenia kostek w polewie.
Do ostudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z jajkami, ciągle mieszając aż do wyczerpania produktów.
Ciasto wyłożyc na wysmarowaną blachę, upiec.
Wyjąć, ciepłe kroić w prostokątne kostki, następnie moczyć a uprzednio przygotowanej polewie i obtaczać wyjmując dwoma widelcami z polewy w wiórkach kokosowych, układać na talerzu.
Polewa:
1 kostka tłuszczu + 1/2 kg cukru pudru+ 1/2 butelki śmietany+ kakao do uzyskania odpowiedniego koloru, wszystko zagotować do całkowitego połączenia składników. Zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu mieszając w trakcie moczenia kostek w polewie.