Potrawa z ogona
- 2 ogony wołowe
- 2 dag margaryny
- 5 dag cebuli
- 2 grzybki suszone
- 25 dag włoszczyzny
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
- sól
Ogony dobrze opłukać, sparzyć gorącą wodą, pokrajać na kawałki, włożyć do rondla na gorący tłuszcz.
Dodać pokrajaną włoszczyznę w talarki, pokruszone grzyby, sól.
Zalać wodą i dusić, aż będą miękkie.
Ogony wyjąć, sos przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Sosem tym polać kawałki ogona i podać na stół.
Dodać pokrajaną włoszczyznę w talarki, pokruszone grzyby, sól.
Zalać wodą i dusić, aż będą miękkie.
Ogony wyjąć, sos przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Sosem tym polać kawałki ogona i podać na stół.