Rolada z sera
- 1/2 kg sera żółtego
- 20 dag wędliny
- 2 jaja na twardo
- 2 gotowane marchewki
- 1/2 małej puszki groszku
- natka pietruszki lub szczypiorek
- 1/4 kostki masła
- 10 dag serka topionego
- sól, pieprz
Z masła oraz topionego serka, dodając soli i pieprzu, utrzeć gładką masę.
Jaja, kiełbasę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, wymieszać, dodać groszek i połączyć z gotową masą.
Ser żółty pokroić w małe kostki, włożyć do grubszej foliowej torebki, umieścić w garnku z wrzącą wodą, obracać tak, aby równo się roztopił.
Trzeba uważać, aby torebka nie dotknęła dna garnka, bo ser będzie się topił nierównomiernie.
Gdy ser będzie miękki, należy wyjąć go z torebki i rozwałkować jak ciasto na prostokąt około 0,5 cm grubości (trzeba to robić szybko, aby ser nie zastygł), posmarować przygotowaną masą i zwinąć.
Owinąć ścierką lub folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Kroić w plasterki.
Jaja, kiełbasę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, wymieszać, dodać groszek i połączyć z gotową masą.
Ser żółty pokroić w małe kostki, włożyć do grubszej foliowej torebki, umieścić w garnku z wrzącą wodą, obracać tak, aby równo się roztopił.
Trzeba uważać, aby torebka nie dotknęła dna garnka, bo ser będzie się topił nierównomiernie.
Gdy ser będzie miękki, należy wyjąć go z torebki i rozwałkować jak ciasto na prostokąt około 0,5 cm grubości (trzeba to robić szybko, aby ser nie zastygł), posmarować przygotowaną masą i zwinąć.
Owinąć ścierką lub folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Kroić w plasterki.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- inne »