Sałatka orleańska
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 mała puszka ananasa
- 25 dag mrożonych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml majonezu
- 1 łyżeczka curry
- 50 g pokrojonych w płatki migdałów
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Obgotuj krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej pokrojoną w paseczki skórką cytrynową.
Odcedź.
Wymieszaj ryż z pokrojonymi ananasami i płatkami migdałowymi.
Wsyp krewetki, przełóż sałatkę do szklanych pucharków.
Ubij sos ze zmiażdżonego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli.
Polej sałatkę, udekoruj ładnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Posyp gałązkami koperku.
Odcedź.
Wymieszaj ryż z pokrojonymi ananasami i płatkami migdałowymi.
Wsyp krewetki, przełóż sałatkę do szklanych pucharków.
Ubij sos ze zmiażdżonego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli.
Polej sałatkę, udekoruj ładnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Posyp gałązkami koperku.