Sałatka orleańska

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 mała puszka ananasa
  • 25 dag mrożonych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml majonezu
  • 1 łyżeczka curry
  • 50 g pokrojonych w płatki migdałów
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
Obgotuj krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej pokrojoną w paseczki skórką cytrynową.
Odcedź.
Wymieszaj ryż z pokrojonymi ananasami i płatkami migdałowymi.
Wsyp krewetki, przełóż sałatkę do szklanych pucharków.
Ubij sos ze zmiażdżonego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli.
Polej sałatkę, udekoruj ładnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Posyp gałązkami koperku.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: