Świderki z prawdziwym pesto
- 30 dag makaronu świderki
- 1/2 kg małych pomidorów
- 2 dag orzeszków piniowych
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 6 łyżek startego parmezanu
- sól, pieprz
Ząbki czosnku obrać, zemleć z orzeszkami piniowymi.
Dodać listki bazylii, parmezan, wymieszać.
Wlewając powoli oliwę, utrzeć na jednolitą masę.
Pomidory opłukać, osuszyć przekroić na połówki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Wymieszać z sosem pesto i pomidorami.
Dodać listki bazylii, parmezan, wymieszać.
Wlewając powoli oliwę, utrzeć na jednolitą masę.
Pomidory opłukać, osuszyć przekroić na połówki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Wymieszać z sosem pesto i pomidorami.