Zapiekanka ziemniaczana z kapust
- 1,3 kg ziemniaków
- gałka muszkatałowa
- 1 kg kapusty włoskiej
- 4 cebule
- 8 dag masła
- 3/8 l bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- 20 dag śmietany kremówki
- 2 łyżeczki zasmażki błyskawicznej
- 2 łyżki oleju
- 40 dag parówek
- sól, biały pieprz
Ugotowane ziemniaki ugnieść z 3 dag masła i mlekiem, przyprawić.
W garnku roztopić 2 dag masła, zeszklić 1 pokrojoną cebulę.
Dodać poszatkowaną kapustę i bulion, dusić 15 minut.
Dodać śmietanę i zasmażkę, zagotować.
Ułożyć w formie ziemniaki, kapustę i usmażone na oleju parówki.
Zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.
Zeszklić na pozostałym maśle resztę cebuli i posypać nią danie 20 minut przed końcem zapiekania.
W garnku roztopić 2 dag masła, zeszklić 1 pokrojoną cebulę.
Dodać poszatkowaną kapustę i bulion, dusić 15 minut.
Dodać śmietanę i zasmażkę, zagotować.
Ułożyć w formie ziemniaki, kapustę i usmażone na oleju parówki.
Zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.
Zeszklić na pozostałym maśle resztę cebuli i posypać nią danie 20 minut przed końcem zapiekania.