Zapiekanka ziemniaczana z kapust

  • 1,3 kg ziemniaków
  • gałka muszkatałowa
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 4 cebule
  • 8 dag masła
  • 3/8 l bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki zasmażki błyskawicznej
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag parówek
  • sól, biały pieprz
Ugotowane ziemniaki ugnieść z 3 dag masła i mlekiem, przyprawić.
W garnku roztopić 2 dag masła, zeszklić 1 pokrojoną cebulę.
Dodać poszatkowaną kapustę i bulion, dusić 15 minut.
Dodać śmietanę i zasmażkę, zagotować.
Ułożyć w formie ziemniaki, kapustę i usmażone na oleju parówki.
Zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.
Zeszklić na pozostałym maśle resztę cebuli i posypać nią danie 20 minut przed końcem zapiekania.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: