Rolada rybna po białostocku
- 1 kg ryby morskiej lub słodkowodnej (w orginale był szczupak)
- 3 jaja
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 2 dag kaszy manny
- 7 dag cebuli
- sól, pieprz
- przyprawa dowolna do ryb
- pół szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
Zmielone filety rybne (bez skóry) połączyć i wyrobić ze zmieloną cebulą i pozostałymi składnikami.
Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki.
Uformować wałek, zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem lub olejem i upiec w prodiżu lub piekarniku.
Pokrajaną w plastry podawać na zimno z dodatkiem majonezu lub sosu tatarskiego względnie chrzanem ze śmietaną.
Jeżeli robimy z ryby mrożonej, dodać mniej mleka.
Z tej samej masy rybnej można smażyć kotlety otaczając je w mące ziemniaczanej z tartą bułką.
Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki.
Uformować wałek, zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem lub olejem i upiec w prodiżu lub piekarniku.
Pokrajaną w plastry podawać na zimno z dodatkiem majonezu lub sosu tatarskiego względnie chrzanem ze śmietaną.
Jeżeli robimy z ryby mrożonej, dodać mniej mleka.
Z tej samej masy rybnej można smażyć kotlety otaczając je w mące ziemniaczanej z tartą bułką.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- ryby »