Rolada rybna po białostocku

  • 1 kg ryby morskiej lub słodkowodnej (w orginale był szczupak)
  • 3 jaja
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag kaszy manny
  • 7 dag cebuli
  • sól, pieprz
  • przyprawa dowolna do ryb
  • pół szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
Zmielone filety rybne (bez skóry) połączyć i wyrobić ze zmieloną cebulą i pozostałymi składnikami.
Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki.
Uformować wałek, zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem lub olejem i upiec w prodiżu lub piekarniku.
Pokrajaną w plastry podawać na zimno z dodatkiem majonezu lub sosu tatarskiego względnie chrzanem ze śmietaną.
Jeżeli robimy z ryby mrożonej, dodać mniej mleka.
Z tej samej masy rybnej można smażyć kotlety otaczając je w mące ziemniaczanej z tartą bułką.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: