Alpejskie fondue serowe (Szwajca

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag małych pomidorów
  • główka sałaty
  • 4 dag kiełków fasoli
  • 4 dag pestek słonecznika
  • 12 dag szynki
  • słoik mieszanych pikli
  • 75 dag różnych gatunków pieczywa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołwa
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 45 dag ementalera
  • 45 dag sera Greyerzer
  • 450 ml białego wina
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 ml śliwowicy
Pomidory, pieczarki, sałatę, pokrojony chleb, zrumienione pestki słonecznika i ugotowane ziemniaki wkładamy do miseczek.
Pikle, szynkę i kiełki układamy na talerzu.
Robimy sos winegret, mieszając posiekaną cebulę z octem, przyprawami, musztardą i oliwą.
Polewamy sałatę.
Ser ścieramy na tarce o dużych otoworach.
Czosnek obieramy, nacieramy wewnętrzne ścianki naczynia do fondue.
Wkładamy ser, wlewamy wino i trochę soku z cytryny, podgrzewamy, aż ser się stopi.
Dodajemy mąkę rozprowadzoną alkoholem, gotujemy minutę i przyprawiamy.
Pieczywo, warzywa i szynkę nabijamy na szpadki, zanurzamy w serze, a następnie w pestkach lub kiełkach.
Podajemy z sałatą.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: