Alpejskie fondue serowe (Szwajca
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag pieczarek
- 25 dag małych pomidorów
- główka sałaty
- 4 dag kiełków fasoli
- 4 dag pestek słonecznika
- 12 dag szynki
- słoik mieszanych pikli
- 75 dag różnych gatunków pieczywa
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- sok z cytryny
- gałka muszkatołwa
- sól, pieprz
- pół łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oleju
- 45 dag ementalera
- 45 dag sera Greyerzer
- 450 ml białego wina
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 30 ml śliwowicy
Pomidory, pieczarki, sałatę, pokrojony chleb, zrumienione pestki słonecznika i ugotowane ziemniaki wkładamy do miseczek.
Pikle, szynkę i kiełki układamy na talerzu.
Robimy sos winegret, mieszając posiekaną cebulę z octem, przyprawami, musztardą i oliwą.
Polewamy sałatę.
Ser ścieramy na tarce o dużych otoworach.
Czosnek obieramy, nacieramy wewnętrzne ścianki naczynia do fondue.
Wkładamy ser, wlewamy wino i trochę soku z cytryny, podgrzewamy, aż ser się stopi.
Dodajemy mąkę rozprowadzoną alkoholem, gotujemy minutę i przyprawiamy.
Pieczywo, warzywa i szynkę nabijamy na szpadki, zanurzamy w serze, a następnie w pestkach lub kiełkach.
Podajemy z sałatą.
Pikle, szynkę i kiełki układamy na talerzu.
Robimy sos winegret, mieszając posiekaną cebulę z octem, przyprawami, musztardą i oliwą.
Polewamy sałatę.
Ser ścieramy na tarce o dużych otoworach.
Czosnek obieramy, nacieramy wewnętrzne ścianki naczynia do fondue.
Wkładamy ser, wlewamy wino i trochę soku z cytryny, podgrzewamy, aż ser się stopi.
Dodajemy mąkę rozprowadzoną alkoholem, gotujemy minutę i przyprawiamy.
Pieczywo, warzywa i szynkę nabijamy na szpadki, zanurzamy w serze, a następnie w pestkach lub kiełkach.
Podajemy z sałatą.