Ciasta i desery

Strona 1 z 24

  Ciasta i torty  Desery

Basler brunsli - ciasteczka kaka

Posiekaj drobno migdały, odłóż 3 łyżki, resztę wymieszaj z cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki cukru pudru). Przełóż do malaksera oraz zmiel bardzo drobniutko. Wymieszaj kakao z mąką, przyprawami, cukrem waniliowym oraz alkoholem, dodaj do migdałów z cukrem. Bia... pokaż całość »

Budyń grysikowy

Mleko zagotuj z cukrem. Powoli, ciągle mieszając, wsypuj kaszę mannę. Gdy masa zacznie się gotować oraz gęstnieć, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy, wymieszaj. Masę wlej do skropionej wodą formy o średnicy 25 cm. W... pokaż całość »

Tsoureki - ciasto wielkanocne gr

Przesiej mąkę do miski. Utrzyj drożdże z łyżeczką cukru oraz rozprowadź w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. Zrób w mące wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z małą częścią mąki. Przykryj ściereczką oraz odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzej na pate... pokaż całość »

Koulourakia - ciastka greckie

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Połącz mąkę z cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj stopione masło, żółtka oraz pianę z białek. Zagnieć, powoli wlewając mleko. Ciasto powinno mieć konsystensję g... pokaż całość »

Krem czekoladowy + chałka + wiśn

Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem oraz odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Przez cały czas ubijając, dodajemy czekoladę, cu... pokaż całość »

Crumble brzoskwiniowe

Crumble je się gorące, najlepiej z bitą śmietaną. Możesz także podać dodatkowo cukier kandyzowany do posypania.... pokaż całość »

Babka chlebowa lukrowana

Utrzyj z cukrem 14 żółtek, wbij 1 całe jajko. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj migdały. Pulchną masę połącz z mielonym chlebem, goździkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną ora... pokaż całość »

Kołacz

Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum oraz szafran. Połącz mąkę, cukier p... pokaż całość »

Flan kokosowy

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się stopi oraz nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą wodę, nie przerywając przy tym miesza... pokaż całość »

Melba Ilony

Jajka oraz oba opakowania śmietany roztrzep mikserem. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę z jajkami. Ustaw z powrotem na niewielkim ogniu oraz mieszaj, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelej przez s... pokaż całość »

Pieczone pączki z gałką muszkato

Mleko lekko podgrzewamy; 80 ml mleka wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masę oraz rozczyn drożdży. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz gałkę muszkatoł... pokaż całość »

Gofry z Liege

Utrzyj masło mikserem na puszysty krem. Jajka ubij w kąpieli wodnej, dodawaj do masła na przemian z przesianą mąką. Połącz ze śmietaną tortową, posól, dokładnie wymieszaj. Z ciasta piecz gofry w rozgrzanej oraz natłuszczonej gofrownicy. Jeszcze gorące po... pokaż całość »

Tort Sachera

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam oraz rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją oraz powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (m... pokaż całość »

Mandazi - drożdżowe ciastka z ml

Wymieszaj drożdże z łyżką cukru oraz niedużą ilością ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj mąkę z solą oraz resztą cukru, dodaj drożdże oraz tyle mleka kokosowego, aby powstało dość twarde ciasto. Zagnieć, odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Potem ro... pokaż całość »

Szarlotka z bułki i jabłek

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem oraz połową cynamonu (lub cukru waniliowego albo skórki z cytryny), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kr... pokaż całość »

Ciasto ze śliwkami

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół oraz usuń pestki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem oraz wysyp bułką tartą. Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj, aż będzie sztywna oraz lśniąca. Nie przerywając ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Proszek... pokaż całość »

Cassata siciliana - ciasto serow

Przygotuj masę: ricottę utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym, wymieszaj z alkoholem, czekoladą oraz owocami. Wokół jednego biszkoptu zapnij brzeg tortownicy. Nasącz alkoholem, posmaruj masą. Drugi biszkopt również nasącz alkoholem, przykryj masę. Wstaw ... pokaż całość »

Sorbet owocowo-kokosowy

Wymieszaj kokosowe mleko w proszku z 1/2 szklanki ciepłej wody. Odsącz liczi, syrop zachowaj. Owoce zmiksuj z pastą z mleka kokosowego, 1/4 szklanki syropu oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Wstaw do zamrażalnika, w trakcie zamrażania mieszaj od czasu do czas... pokaż całość »