Basler brunsli - ciasteczka kaka
Posiekaj drobno migdały, odłóż 3 łyżki, resztę wymieszaj z cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki cukru pudru). Przełóż do malaksera oraz zmiel bardzo drobniutko. Wymieszaj kakao z mąką, przyprawami, cukrem waniliowym oraz alkoholem, dodaj do migdałów z cukrem. Bia...
pokaż całość »Budyń grysikowy
Mleko zagotuj z cukrem. Powoli, ciągle mieszając, wsypuj kaszę mannę. Gdy masa zacznie się gotować oraz gęstnieć, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy, wymieszaj. Masę wlej do skropionej wodą formy o średnicy 25 cm. W...
pokaż całość »Tsoureki - ciasto wielkanocne gr
Przesiej mąkę do miski. Utrzyj drożdże z łyżeczką cukru oraz rozprowadź w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. Zrób w mące wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z małą częścią mąki. Przykryj ściereczką oraz odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzej na pate...
pokaż całość »Koulourakia - ciastka greckie
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Połącz mąkę z cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj stopione masło, żółtka oraz pianę z białek. Zagnieć, powoli wlewając mleko. Ciasto powinno mieć konsystensję g...
pokaż całość »Krem czekoladowy + chałka + wiśn
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem oraz odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Przez cały czas ubijając, dodajemy czekoladę, cu...
pokaż całość »Babka chlebowa lukrowana
Utrzyj z cukrem 14 żółtek, wbij 1 całe jajko. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj migdały. Pulchną masę połącz z mielonym chlebem, goździkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną ora...
pokaż całość »Kołacz
Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum oraz szafran. Połącz mąkę, cukier p...
pokaż całość »Flan kokosowy
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się stopi oraz nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą wodę, nie przerywając przy tym miesza...
pokaż całość »Melba Ilony
Jajka oraz oba opakowania śmietany roztrzep mikserem. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę z jajkami. Ustaw z powrotem na niewielkim ogniu oraz mieszaj, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelej przez s...
pokaż całość »Pieczone pączki z gałką muszkato
Mleko lekko podgrzewamy; 80 ml mleka wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masę oraz rozczyn drożdży. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz gałkę muszkatoł...
pokaż całość »Gofry z Liege
Utrzyj masło mikserem na puszysty krem. Jajka ubij w kąpieli wodnej, dodawaj do masła na przemian z przesianą mąką. Połącz ze śmietaną tortową, posól, dokładnie wymieszaj. Z ciasta piecz gofry w rozgrzanej oraz natłuszczonej gofrownicy. Jeszcze gorące po...
pokaż całość »Tort Sachera
Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam oraz rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją oraz powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (m...
pokaż całość »Mandazi - drożdżowe ciastka z ml
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru oraz niedużą ilością ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj mąkę z solą oraz resztą cukru, dodaj drożdże oraz tyle mleka kokosowego, aby powstało dość twarde ciasto. Zagnieć, odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Potem ro...
pokaż całość »Szarlotka z bułki i jabłek
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem oraz połową cynamonu (lub cukru waniliowego albo skórki z cytryny), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kr...
pokaż całość »Ciasto ze śliwkami
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół oraz usuń pestki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem oraz wysyp bułką tartą. Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj, aż będzie sztywna oraz lśniąca. Nie przerywając ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Proszek...
pokaż całość »Cassata siciliana - ciasto serow
Przygotuj masę: ricottę utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym, wymieszaj z alkoholem, czekoladą oraz owocami. Wokół jednego biszkoptu zapnij brzeg tortownicy. Nasącz alkoholem, posmaruj masą. Drugi biszkopt również nasącz alkoholem, przykryj masę. Wstaw ...
pokaż całość »Sorbet owocowo-kokosowy
Wymieszaj kokosowe mleko w proszku z 1/2 szklanki ciepłej wody. Odsącz liczi, syrop zachowaj. Owoce zmiksuj z pastą z mleka kokosowego, 1/4 szklanki syropu oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Wstaw do zamrażalnika, w trakcie zamrażania mieszaj od czasu do czas...
pokaż całość »