Smażenie

Strona 1 z 19

  Omlety

Jagnię po walijsku

Steki jagnięce usmaż (po 6 minut z każdej strony) na pozostałym maśle. Mięso zalej sosem miętowym, podgrzewaj, ciągle mieszając, aż sos zacznie wrzeć. Steki podawaj w sosie z groszkowym piure. Dobrym dodatkiem są młode ziemniaki ugotowane wraz z gałązką m... pokaż całość »

Naleśniki z bananami i twarożkie

Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy twarożek z marmoladą pomarańczową. Ziarna sezamu prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, wyjmujemy oraz studzimy. Robimy naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, cukie... pokaż całość »

Bliny rosyjskie

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej 2 łyżki ciepłej wody oraz wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość oraz pojawią się w nim bąbelki. Przesiej do miski resztę mąki pszennej oraz 2/3 gryczanej. Wlej szklankę mleka... pokaż całość »

Smażone kalmary z sosem salsa ve

Kalmary skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem, obtocz w mące (jeśli używasz kalmarów mrożonych, musisz je wcześniej rozmrozić). W rondlu porcjami rozgrzewaj masło oraz smaż na nim kalmary. Każdą usmażoną porcję wyjmuj z rondla oraz wkładaj do ... pokaż całość »

Filety z sandacza ze słoniną

Filety z sandacza wypłucz oraz osusz. Przypraw solą oraz sokiem z cytryny, oprósz mąką. Usmaż na 3 łyżkach rozgrzanego masła po 5 minut z każdej strony. Filety zdejmij z patelni oraz odstaw w ciepłe miejsce. Plasterki słoniny wysmaż na innej patelni (najl... pokaż całość »

Polędwica w ziołach

Polędwiczkę myjemy oraz osuszamy. Nacieramy ją z każdej strony białym pieprzem. Rozgrzewamy oliwę w brytfannie oraz obsmażamy mięso na ostrym ogniu z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień oraz dalej smażymy mięso przez 10-15 minut. Warzywa czyścimy, ... pokaż całość »

Krewetki Tricon

Oczyść krewetki z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekaj drobno imbir, pomidory oraz cebulę, wyciśnij czosnek. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek oraz imbir, dodaj cebulę oraz pomidory, duś 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie dodaj sok z cytryny, ml... pokaż całość »

Falafel (Arabia)

Wszystkie składniki masy, oprócz oliwy oraz ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj oraz otaczaj w ziarenkach sezamu. Smaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwraca... pokaż całość »

Kurczak z ananasem na sposób chi

Każdy filet z piersi kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Mięso przełóż do miski, posól, przypraw pieprzem oraz sherry. Wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przygotuj sos cytrynowy: zmiksuj na gładką pastę plasterki ananasa. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymiesza... pokaż całość »

Kurczak po seczuańsku

Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą oraz zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso. W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty ... pokaż całość »

Palaczinki - czeskie naleśniki

Utrzyj mikserem jajko z mlekiem. Dodaj sól, stopione oraz przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej oraz lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi ... pokaż całość »

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę oraz sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier oraz przecier. Po... pokaż całość »

Alu kofta - kulki warzywne w sos

Zrób sos: do gorącego ghee dodaj imbir oraz chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jo... pokaż całość »

Ryba w kształcie wiewiórki

Rybę natnij wzdłuż kręgosłupa, nie odcinając głowy oraz ogona. Oddziel kręgosłup oraz ości żebrowe od mięsa. Mięso ryby natnij w kratkę o boku 1 cm, krojąc aż do skóry, ale nie przecinając jej. Wymieszaj łyżkę wina z 1/2 łyżeczki soli, skrop mięso ryby, a... pokaż całość »

Sajgonki (Wietnam)

Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem oraz cebulką. Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżoweg... pokaż całość »

Naleśnikowy tort bananowy

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Pośrodku zrób dołek, wlej mleko wymieszane z jajkiem. Mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita. Rozgrzej patelnię, włóż kawałeczek masła. Wlej 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego... pokaż całość »

Biała ryba w cieście

Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli oraz połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli oraz 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powsta... pokaż całość »

Kurczak z groszkiem

Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny oraz kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj oraz odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki... pokaż całość »

Tortilla (Hiszpania)

Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.... pokaż całość »

Gulasz ze sznycli cielęcych

Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, przesmaż na sklarowanym maśle. Zdejmij z patelni oraz zabezpiecz przed wystygnięciem. Mięso pokrój w cienkie paseczki w poprzek włókien. Oprósz solą oraz pieprzem oraz mąką. Smaż porcjami na tym samym tłuszczu, na kt... pokaż całość »