Regionalne

Strona 1 z 2

12
  Podroby

Zalewajka

dwa litry wody0,5 kg ziemniaków5 dkg słoninycebula3 ząbki czosnkupól litra żurumajeranek pieprz sól[b]składniki do kiszenia żuru:[/b]10 dkg mąki żytniejpół litra wody letniejmąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnkadodać... pokaż całość »

Warmińskie czarne żeberka

300 g suszonych śliwek polskich z pestkami80 dag żeberek wieprzowychcząbermielona paprykasól, pieprzsok z cytryny4 łyżki oleju2 cebule   Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia.Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem,... pokaż całość »

Piwoszki (Śląsk)

30 dag pieczarek pół szklanki piwa 2 jajka 25 dag mąki 1 łyżka oleju 10 dag tłuszczu do smażenia sól Przygotuj ciasto piwne: Żółtka wymieszaj z piwem, posól, dodaj tyle mąki, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikoweg... pokaż całość »

Galuszki (Podhale)

30 dag mąki 1 łyżeczka masła 1 jajo 5 dag słoniny szczypta soli Weź tyle wody, aby po zagnieceniu ciasto było bardzo twarde. Dobrze wyrobione ciasto ugniataj w palcach na drobniutkie kluseczki. Gotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Podawaj polane stop... pokaż całość »

Wątróbka po kurpiowsku

75 dag wątróbki 5 dag słoniny 2 dag masła 7 dag cebuli 2 dag mąki sól Wątróbka zbyt długo smażona lub duszona twardnieje, przygotowana zaś sposobem następującym zachowuje cały swój pierwotny smak. Naszpikować słoninką, pokrajać w grube plast... pokaż całość »

Oberiba z żeberkami (Śląsk)

50 dag żeberek 5 szt. ziemniaków 1 pęczek młodej kalarepy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki szczypta kminku 1 łyżka zielonego siekanego koperku sól, pieprz Żeberka umyj, podziel na 4 porcje. Włóż do rondla, zalej litrem wody, dodaj ... pokaż całość »

Zupa owocowa z kluskami (Wigilia

garść suszonych śliwek garść suszonych gruszek garść suszonych wiśni garść suszonych jabłek szklanka śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier sól W garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli. Owoce umyć, wrzucić do wrzątku i goto... pokaż całość »

Ziemniaki po cabańsku (Podhale)

60 dag ziemniaków 3 cebule marchew 15 dag pieczarek 10 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy liście kapusty natka pietruszki lub koperek sól, pieprz Oskrobaną marchew i obrane ziemniaki wypłukać, pokroić w grube plastry, pieczarki - w pas... pokaż całość »

Pierożki z brzoskwiniami (Wigili

ciasto: 60 dag mąki 30 dag masła 4 - 5 łyżek śmietany 3 żółtka szczypta soli duża puszka brzoskwiń w zalewie Przesianą mąkę wymieszaną z solą posiekać z ochłodzonym masłem. Dodać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w... pokaż całość »

Piernikowe serca (Wigilia) (Śląs

szklanka miodu 25 dag mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub margaryny 4 łyżki mleka mała torebka proszku do pieczenia sok i skórka otarta z połowy cytryny przyprawa do pierników sól Miód z tłuszczem podgrzać, ale nie gotować... pokaż całość »

Piernik z marcepanem - wykwintny

1 kg mąki 50 dag miodu 25 dag masła lub smalcu 3 jaja 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki soli Ciasto należ... pokaż całość »

Pierniczki kujawskie (Wigilia) (

25 dag miodu 25 dag mąki pszennej łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia kieliszek rumu łyżeczka sproszkowanego cynamonu 1/3 łyżeczki sproszkowanych goździków 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich Miód stopić razem z... pokaż całość »

Moczka (Wigilia) (Śląsk)

litr bulionu z karpia średni pasternak duży seler średnia pietruszka 30 dag piernika miodowego 30 dag suszonych śliwek 10 suszonych fig 5 dag łuskanych orzechów włoskich 10 - 20 migdałów 8 dag rodzynków litr ciemnego piwa ka... pokaż całość »

Makówki w mleku (Wigilia) (Śląsk

30 - 40 dag sucharków 50 dag maku litr mleka łyżka masła 5 - 6 łyżek cukru lub miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 dag migdałów 8 - 10 fig 10 dag rodzynków 2 łyżki wiórk&oacu... pokaż całość »

Kwaśnica (Podhale)

75 dag kapusty kwaszonej 80 dag schabu z kością 25 dag włoszczyzny 2 cebule 1 dag grzybów suszonych ząbek czosnku sól, pieprz Schab z włoszczyzną zalać wodą i ugotować do miękkości. Oddzielić mięso od kości. Osobno udusić kapustę z ... pokaż całość »

Kurczak po małopolsku (Małopolsk

kurczak wątróbka z kurczaka 10 dag wątroby cielęcej 6 dag ryżu 10 dag pieczarek 2 dag masła duża marchew mała pietruszka kawałek selera szklanka białego wytrawnego wina liść laurowy sól, pieprz Drobno pokrojone i usmażone pieczar... pokaż całość »

Kołduny podlaskie (Podlasie)

50 dag baraniny 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki) majeranek sól, pieprz ciasto 25 dag mąki łyżka oleju szczypta soli Baraninę umyć, zemleć w maszynce, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i starannie wyrobić. Do mąki wlać ćwi... pokaż całość »

Kołacze z bryndzą lub rybami (Wi

ciasto: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży łyżka cukru szczypta soli nadzienie z bryndzy: 75 dag bryndzy 2 jaja 2 - 3 łyżki mleka łyżka kminku średniej wielkości cebula łyżka masła nadzienie rybne: 75 dag ryby średniej wielkości cebula... pokaż całość »

Kaszubski tort z fasoli (Wigilia

ciasto: 8 jaj 25 dag cukru pudru 20 dag fasoli jaś 5 dag bułki tartej 20 dag dżemu o kwaskowatym smaku lukier: 25 dag cukru pudru białko jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina soku lub koncentratu z owoców lub warzyw o intensywnym ... pokaż całość »

Karp w cieście (Wigilia) (Mazows

1 kg karpia 2 cebule 10 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Oczyszczoną i sprawioną rybę umyć, osuszyć ściereczką i nadziać farszem przygotowanym z drobno pokrojonej... pokaż całość »
12