Ryby

Strona 1 z 17

  Ryby

Śledź w sosie czosnkowym

40 dlg filetów śledziowych /2 tacki Lisnera/w oleju10 ząbków czosnku /ew. mniej zalezy od wielkosci i upodobań/1/4 l gęstej smietany1/4 l majonezuUtarty /przeciśniety przez praskę/ czosnek mieszamy ze śmietaną i majonezem. Filety kroimy w ma... pokaż całość »

Karp smażony

1 cały karp3 łyżki mąkisólpieprz2 łyżki masłaolej do smażenia10 dag masłaząbek czosnku2 gałązki natki tymianku2 gałązki koperku Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ry... pokaż całość »

Okoń po hindusku

2 okonie - najlepsze o wadze 40 dag2 łyżki mąkicurry4 cebulekłącze imbiru (możemy zastąpić sproszkowanym)25 dag marchewki25 dag świeżego szpinaku lub całych liści z puszki4 dag masła3 łyżki margaryny3 łyżki jogurtu naturalnegołyżka olejusól, pieprz... pokaż całość »

Fondue z krewetek

około 300 g (1 puszka) zupy-kremu z krewetek 1 filiżanka startego żółtego sera 1/4 filiżanki białego wina 1/2 łyżeczki sosu Worchestershire 1 bagietka pokrojona na kawałki 2,5 cm lub pałeczki chlebowe Do małego naczynia wlać zupę, wsypać ser, ... pokaż całość »

Duszona flądra

1 filiżanka drobno posiekanej cebuli 1 filiżanka selera pokrojonego w 1 centymetrowe kawałki 1 filiżanka marchewki pokrojonej w 1 centymetrowe kawałki 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 1/4 filiżanki wody 1/2 kg pomidorów 1/2 kg ... pokaż całość »

Sos do ryb

125 ml oliwy z oliwek 1 łyżkę soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanych listków kopru włoskiego 2 łyżeczki posiekanych kaparów Starannie wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koper i kapary. ... pokaż całość »

Pomidory nadziewane tuńczykiem l

6 pomidorów 3 jajka natka pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka majonezu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub anchois sól, pieprz Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy, siekamy. Pomidory przekrawamy w poprzek na pół. Solim... pokaż całość »

Pomidory faszerowane tuńczykiem

8 pomidorów 1 puszka białej fasoli 1 puszka tuńczyka 8 czarnych oliwek pokrojonych w talarki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka małych kaparów 1 mała czerwona cebula świeżo zmielony czarny pieprz sos 3 łyżki oliwy extra ... pokaż całość »

Jambalaya z krewetkami

35 dag mrożonych krewetek 25 dag gotowanej szynki zielona papryka czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w zalewie szklanka ryżu długoziarnistego 3 szklanki gorącego bulionu instant 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonego t... pokaż całość »

Forszmak mazowiecki

20 dag pieczonej cielęciny 20 dag ugotowanvch ziemniaków 2 śledzie 3 jabłka 9 dag śmietany 6 dag masła 4 jaja 10 dag cebuli sól, pieprz gałka muszkatołowa Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle. Śle... pokaż całość »

Forszmak

45 dag pieczeni cielęcej 1 śledź 6 ziemniaków 12 dag masła 2 dag mąki kilka łyżek bulionu 4 dag śmietany 1 cebula, 2 jaja sól, pieprz Resztki pieczeni cielęcej posiekać na maszynce, na funt tej masy wziąć jednego dobrego śledzia (u... pokaż całość »

Świderki z łososiem w sosie śmie

40 dag makaronu świderki 1 i 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki bulionu warzywnego 30 dag wędzonego łososia (w kawałku) strąk papryczki chili skórka starta z 1/2 cytryny łyżka masła starta gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki posi... pokaż całość »

Rydze w maśle

1 kg rydzów 12 dag masła cebula pietruszka pół selera sól, pieprz Na 4 osoby wziąć kwartę rydzów. Włożyć w rondel ćwierć funta dobrego masła, rydze opłukać kilka razy w zimnej wodzie, wrzucić w masło, postawić na wolnym ... pokaż całość »

Pasta z wędzonej ryby

40 dag wędzooej ryby cebula szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki oleju łyżka majonezu pieprz Rybę oczyścić z ości i drobno pokrajać z cebulą, wymieszać i skropić kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w łyżce przegotowanej wody, dodać majonez, przyprawić ... pokaż całość »

Pasta z ryby wędzonej i twarogu

70 dag wędzonej ryby 25 dag twarogu 4 jaja musztarda Wędzoną rybę obrać ze skóry i ości. Twaróg, rybę i ugotowane na twardo jaja zemleć w maszynce. Do masy dodać musztardę i posolić do smaku. ... pokaż całość »

Pasta z margaryny i wędzonej ryb

10 dag margaryny 30 dag ryby wędzonej (dorsz, pikling) 10 dag twarogu sól Rybę wędzoną obrać ze skóry i ości, mlecz - jeśli jest - obrać z błony. Rybę i twaróg zemleć lub rozetrzeć w misce. Margarynę rozetrzeć. Ucierając dodawa... pokaż całość »

Muszle z sałatką tuńczykową

16 sztuk makaronu duże muszle puszka kukurydzy strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki puszka tuńczyka w oliwie 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku. Osączyć na sici... pokaż całość »

Muszelki z morszczukiem

30 dag makaronu muszelki 1/2 kg filetów z morszczuka (bez skóry) sok z cytryny kostka bulionu rybnego 1/2 kg małych pomidorów 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii 2 łyżki oleju sól, pieprz Filety umyć, osuszyć pokroić... pokaż całość »

Jaja nadziewane śledziem

4 jaja 1 śledź zielona pietruszka majonez Śledzia wymoczyć, jaja ugotować na twardo, przekroić na pół, wydrążyć żółtka. Śledzia z żółtkami przepuścić przez maszynkę, dodać 2 łyżki majonezu, zielonej natki pietruszki. Nakładać po... pokaż całość »

Paella z węgorzem

40 dag długoziarnistego ryżu 1 kurczak - 1,2 kg 25 dag surowego lub wędzonego węgorza 15 dag szynki wędzonej 15 dag kiełbasy czosnkowej 15 dag chudego mięsa wieprzowego - schabu lub szynki 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki 20 dag muli z puszki... pokaż całość »