Przetwory

Strona 1 z 5

  Przetwory

Ogórki z winogronami

Na dnie 3-litrowego słoja ułóż połowę liści dębu, winorośli oraz porzeczki oraz kopru włoskiego. Winogrona oddziel od gałązek. Ogórki umyj oraz ułóż w słoju. Czosnek obierz oraz wraz z winogronami dołóż do ogórków. Na wierzchu ułóż resztę kopru oraz liści... pokaż całość »

Sok malinowy

Maliny z cukrem gotuj na średnim ogniu 20-25 minut, mieszając, dopóki cukier sięnie rozpuści. Rozgnieć tłuczkiem. Przecedź przez sitko. Sok powinien być czysty. Do soku z malin dodaj sok z cytryn. Zagotuj cztery szklanki wody, wlej do soku malinowego. Ost... pokaż całość »

Konfitura truskawkowa do białego

Wszystko razem wymieszać, doprowadzić do wrzenia oraz gotować 3 - 4 min na bardzo wolnym ogniu. Od razu przekładać do gorących słoików oraz zakręcać.... pokaż całość »

Przecier pomidorowy prosty

Pomidory umyć, wrzucić do garnka, zagotować. Przetrzeć przez stylonowe sito. Ponownie zagotować. Wrzący przecier przelać do dokładnie umytych słoików. Zamknąć. Pasteryzować (a więc wstawić do garnka z gotującą się wodą) ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie słoik... pokaż całość »

Konfitura truskawkowa

Oczyszczone oraz osuszone truskawki lekko zgnieść z 1/2 kg cukru, doprowadzić do wrzenia. Wsypać resztę cukru oraz ponownie zagotować. Gotować ok. 2 min, wsypać melisę oraz przekładać do gorących słoików.... pokaż całość »

Żurawina

Składniki zmiksować w malakserze. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Potrafi wytrzymać całą zimę. Doskonała baza do kisieli... pokaż całość »

Konfitura z poziomek

Cukier rozpuścić w wodzie, wsypać poziomki oraz zagotować. Powtarzać to codziennie przez trzy dni. Ostatniego dnia gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Na wierzch wlać łyżkę spirytusu. Mocno zakręcić.... pokaż całość »

Winogrona po ormiańsku

Marynowane winogrona znakomicie nadają się nie tylko do dekoracji półmisków z wędlinami lub serami. Są też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.... pokaż całość »

Makrela w oliwie po włosku

Zagotować ocet z 2,5-3 szklankami wody, selerem, marchwią oraz przyprawami. W marynacie gotować filety przez 5 minut. Ostudzić. Zalać oliwą oraz zostawić na 5 dni. Podawać na zimno.... pokaż całość »

Marynowane bakłażany Carla Inno

2 bakłażany1 litr białego octu winnegosólpieprz10 liści szałwii10 liści bazylii3 ząbki czosnku pokrojone w plastryoliwa Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1, dodaj sól oraz pieprz. Do wrzątku wrzu... pokaż całość »

Chrzan jabłkowy

10 łodyg chrzanu utrzeć - niech się wywietrzy, 5 dużych jabłek utrzeć i razem wymieszać z chrzanem i przełożyć do słoja.... pokaż całość »

Chrzan

20 - 25 dag chrzanu 5 dag masła cytryna śmietana sól cukier Zetrzeć na drobnej tarce dużą laskę chrzanu i na sitku utarty chrzan przelać wrzątkiem. W rondelku roztopić masło, włożyć chrzan, krótko przesmażyć. Dodać tyle słodkiej śmie... pokaż całość »

Buraczki zasmażane

1 kg buraków 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki pszennej 2 - 3 łyżki soku z cytryny sól Buraki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wla... pokaż całość »

Gąski marynowane po warszawsku

1 kg gąsek 5 ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca sól około 1 l octu winnego Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą. Zostawi... pokaż całość »

Tłuszcz wołowy - frytura

Tłuszcz wołowy (frytura) zastępuje smalec i masło, nie pozostawiając po sobie żadnego właściwie odoru, który przy smażeniu na smalcu zawsze pozostać musi, na samym zaś maśle, szczególnie gdy to ostatnie jest klarowne, łatwo się pali i jest kosztowne. Św... pokaż całość »

Ćwikła wyśmienita

1 kg buraków 3 łyżki chrzanu 2 winne jabłka 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina cytryna kilka goździków gałązki natki pietruszki do dekoracji cukier sól Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, p... pokaż całość »

Ćwikła

50 dag małych buraków 4-5 łyżek startego chrzanu 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka kminku Buraki wyszorować i upiec lub ugotować w skórce. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet nieco rozcień... pokaż całość »

Węgorz marynowany

0,5 kg węgorza 15 dag marchwi 10 dag pietruszki 3 dag pora 5 dag cebuli 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 l wina (białe wytrawne) 1 łyżka octu 10% Węgorza umyć, nadciąć skórkę wokół głowy, potem zawiesić głowę na haku, a n... pokaż całość »

Łosoś marynowany

1 kg łososia włoszczyzna ocet winny laurowy liść ziele angielskie rozmaryn estragon Łosoś na marynatę kraja się w grube dzwonka wraz ze skórą. Dzwonka te trzeba owiązać łyczkiem, żeby zostały w całości. Posolić na kilka godzin i ugotować... pokaż całość »

Wołowina peklowana wędzona

Zrazówkę lub krzyżówkę (bez kości) zamarynować w taki sam sposób, jak szynkę na surowo. Po dwóch tygodniach kawałki mięsa (możliwie duże) wyjąć, obsuszać 24 godziny na powietrzu, obszyć szczelnie w płótno i wędzić 10 dni w zimnym dymie. Po uwędzeniu z... pokaż całość »