Ciasteczka cebulowe
60 dag mąki25 dag margaryny2 duże cebulełyżka suchego makułyżeczka octu Oziębioną margarynę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę na drobnych. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść.Rozwałkować je na stolnicy niezbyt gr...
pokaż całość »Włoszczyzna solona
1 kg marchwi
40 dag pietruszki
30 dag selera
30 dag pora
40 dag soliWarzywa oczyścić, umyć i osuszyć.
Marchew, pietruszkę seler zetrzeć na makaron w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
Pory pokroić w cienkie półplasterki.
Rozdrobnione ...
pokaż całość »Zacierka - ciasto podstawowe
25 dag mąki pszennej
pół szklanki letniej wody
sól
Do miski przesiać mąkę, dodać wodę i sól, zagnieść twarde ciasto, zostawić aby odpoczęło, potem skubać maleńkie kluseczki albo zetrzeć na tarce.
Gotować wprost w zupie lub osolonym wrzątku. ...
pokaż całość »Uszka do barszczu lub pierożki
Funt gotowanego mięsa wołowegu usiekać na masę wraz z kawałkiem młodej, gotowanej słoniny.
Włożyć w rondelek łyżkę masła, zagotować, wrzucić nieco pieczonej cebuli i zaraz zdjąć z ognia.
Włożyć usiekane mięso, 2 grzybki ugotowane i usiekane, podlać wy...
pokaż całość »Zacierki gryczane na mleku
2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól
mleko Zwyczajne zacierki z pszennej mąki zagniata się 2 jajami i wodą tak zagniecione ciasto rwie się w drobne kawałki lub sieka się tasakiem i rzuca do wody lub mleka.
W pierwszym razie krasi si...
pokaż całość »