Dodatki do zup

Strona 1 z 1

  Dodatki do zup

Ciasteczka cebulowe

60 dag mąki25 dag margaryny2 duże cebulełyżka suchego makułyżeczka octu   Oziębioną margarynę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę na drobnych. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść.Rozwałkować je na stolnicy niezbyt gr... pokaż całość »

Włoszczyzna solona

1 kg marchwi 40 dag pietruszki 30 dag selera 30 dag pora 40 dag soliWarzywa oczyścić, umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę seler zetrzeć na makaron w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Pory pokroić w cienkie półplasterki. Rozdrobnione ... pokaż całość »

Zacierka - ciasto podstawowe

25 dag mąki pszennej pół szklanki letniej wody sól Do miski przesiać mąkę, dodać wodę i sól, zagnieść twarde ciasto, zostawić aby odpoczęło, potem skubać maleńkie kluseczki albo zetrzeć na tarce. Gotować wprost w zupie lub osolonym wrzątku. ... pokaż całość »

Uszka do barszczu lub pierożki

Funt gotowanego mięsa wołowegu usiekać na masę wraz z kawałkiem młodej, gotowanej słoniny. Włożyć w rondelek łyżkę masła, zagotować, wrzucić nieco pieczonej cebuli i zaraz zdjąć z ognia. Włożyć usiekane mięso, 2 grzybki ugotowane i usiekane, podlać wy... pokaż całość »

Zacierki gryczane na mleku

2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki pszennej sól mleko Zwyczajne zacierki z pszennej mąki zagniata się 2 jajami i wodą tak zagniecione ciasto rwie się w drobne kawałki lub sieka się tasakiem i rzuca do wody lub mleka. W pierwszym razie krasi si... pokaż całość »