Przekąski

Strona 1 z 1

   

Chrzan z jajkami

6 jajek ugotować na twardosłoiczek chrzanu            żółtka utrzeć z 2 łyżeczkami cukru a resztę jajaek drobno posiekać, wymieszać z chrzanem  dodać 2 łyżeczki śmietany. Smacznego !!!&nbs... pokaż całość »

Śledź w sosie czosnkowym

40 dlg filetów śledziowych /2 tacki Lisnera/w oleju10 ząbków czosnku /ew. mniej zalezy od wielkosci i upodobań/1/4 l gęstej smietany1/4 l majonezuUtarty /przeciśniety przez praskę/ czosnek mieszamy ze śmietaną i majonezem. Filety kroimy w ma... pokaż całość »

Ciasteczka cebulowe

60 dag mąki25 dag margaryny2 duże cebulełyżka suchego makułyżeczka octu   Oziębioną margarynę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę na drobnych. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść.Rozwałkować je na stolnicy niezbyt gr... pokaż całość »

Kolorowa sałatka makaronowo-war

składniki na 6-8 osób - pół paczki makaronu (świderki, muszelki lub inny grubszy), - 1 puszka kukurydzy, - 30 dag twardego żółtego sera, - 1-2 papryki konserwowe, - po 1 papryce czerwonej i zielonej, - kilka ogórków kons... pokaż całość »

Jajka w sosie z surowych pomidor

6 dojrzałych twardych pomidorów 6 jajek 4 łyżki oliwy 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1,5 grubo posiekanej natki pietruszki 20 liści bazylii sól, pieprz Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy tak by żółtka były tyl... pokaż całość »

Jajka wiosenne

4 jajek Sos ziołowy: 2 pęczki różnych ziół jajko na twardo 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu 5 łyżek śmietany ew. trochę wody mineralnej ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny kawałek ogórka Jajka ugotować na tward... pokaż całość »

Pieczarki nadziewane szynką

1. 20 średnich grzybów 2. 1/4 filiżanki posiekanej świeżej cebulki 3. 1 /3 filiżanki wytrawnego białego wina 4. 1/2 filiżanki posiekanej szyneczki 5. 2 łyżeczki pokrojonej pietruszki 6. 3 łyżki masła 7. 2 łyżeczki mąki 1.Odciąć ogonki grzyb... pokaż całość »

Jajka z sardynkami

5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka sardynek w oleju 1 łyżeczka startego sera edamskiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do przybrania: paski marynowa... pokaż całość »

Jajka z pieczarkami

5 jajek ugotowanych na twardo 10 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka śmietany 30-procentowej 1 łyżka margaryny 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do przybrania: plasterki rzodkiewek rzeżucha Jajka przekroić wzdłuż na pó... pokaż całość »

Jajka z łososiem

6 jajek 25 dag wędzonego łososia w plastrach 2 łyżki masła sól, pieprz do przybrania: rzeżucha 1/3 łososia pokroić w paski, lekko obsmażyć na maśle, wbić jajka i smażyć na małym ogniu, aż się zetną. Usmażone z łososiem jajka doprawić solą ... pokaż całość »

Wędzone pstrągi w sosie chrzanow

35 - 40 wędzonych filetów z pstrągów 4 kromki chleba pełnoziarnistego 2 dag masła roślinnego 3/4 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki tartego chrzanu łyżka soku z cytryny 2 ziarenka jałowca kilka liści sałaty sól, pieprz Kefir lub... pokaż całość »

Ryba po gdańsku

60 dag ryby (karpia lub sandacza) 8 dag słoniny lub wędzonego boczku 3 dag masła 60 dag ziemniaków cebula strąk marynowanej papryki pomidor pół szklanki śmietany łyżka mąki sól i pieprz Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i na... pokaż całość »

Ryba pieczona po kreolsku

60 dag ryby 3 ząbki czosnku 2 szklanki soku pomidorowego 15 dag ogórków 10 dag papryki 15 dag cebuli 15 dag selera sól, pieprz Warzywa umyć. Ogórki obrać. Paprykę przekroić, oczyścić z nasion. Seler i cebulę obrać, o... pokaż całość »

Filety w śmietanie

50 dag filetów w oliwie (2 tacki) 1 jabłko 2-3 cebule (15-20 dag) 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1 szklanka śmietany cukier sól, pieprz, Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, o... pokaż całość »

Twarożek na grzance

2 grzanki z ciemnego pieczywa 20 dag półtłustego sera twarogowego 6 łyżek śmietany 18-procentowej 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki kiełków słonecznika 2 łyżki rzodkiewek sól, pieprz Ser ze śmietaną rozcieram wi... pokaż całość »