Fondue

Strona 1 z 1

Fondue z krewetek

około 300 g (1 puszka) zupy-kremu z krewetek 1 filiżanka startego żółtego sera 1/4 filiżanki białego wina 1/2 łyżeczki sosu Worchestershire 1 bagietka pokrojona na kawałki 2,5 cm lub pałeczki chlebowe Do małego naczynia wlać zupę, wsypać ser, ... pokaż całość »

Fondue serowe

25 dag ementalera 40 dag grojera (gruyera) 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 450 ml wytrawnego białego wina 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 50 ml wytrawnej wiśniówki (kirszu innej owocowej wódki) 1 ... pokaż całość »

Fondue sabudzkie

80 dag tartego sera (najlepiej dwa gatunki w tym ementaler) 2 ząbki czosnku pół litra białego wytrawnego wina 50 g wytrawnej wiśniówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 szczypty sody oczyszczonej 2 szczypty gałki muszkatołowej bagietka s... pokaż całość »

Fondue czekoladowe z owocami

2 banany 2 jabłka 2 gruszki 4 mandarynki 1 cytryna 3 tabliczki gorzkiej czekolady 100 ml likieru owocowego lub brandy 1/4 śmietanki 12-proc. 2 żółtka 2 łyżki cukru Umyj i obierz owoce. Pokrój na nieduże kawałki. Owoce, któr... pokaż całość »

Fondue chińskie

2 litry rosołu z kury lub wołowiny 40 dag piersi indyka 40 dag polędwiczek wieprzowych 40 dag polędwicy wołowej 1 pęczek dymki 5 łyżek sosu sojowego kawałek imbiru 6 łyżek oleju z pestek winogron 3 łyżki wódki 1 łyżeczka przyprawy "5 ... pokaż całość »

Alpejskie fondue serowe (Szwajca

50 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 25 dag małych pomidorów główka sałaty 4 dag kiełków fasoli 4 dag pestek słonecznika 12 dag szynki słoik mieszanych pikli 75 dag różnych gatunków pieczywa cebula ząbek c... pokaż całość »