Łagodny gulasz
30-40 dag kiełbasy lub parówek1 por1 czerwona papryka1 zielona papryka1 cebula1 puszka koncentratu pomidorowegosól, pieprz2 łyżki oleju20 dag makaronu (najlepiej świderków)krążki papryki do dekoracji Cebulę obrać i pokroić w cien...
pokaż całość »Tłuszcz wołowy - frytura
Tłuszcz wołowy (frytura) zastępuje smalec i masło, nie pozostawiając po sobie żadnego właściwie odoru, który przy smażeniu na smalcu zawsze pozostać musi, na samym zaś maśle, szczególnie gdy to ostatnie jest klarowne, łatwo się pali i jest kosztowne.
Św...
pokaż całość »Woda różana do deseru
Orientalne desery są często aromatyzowane wodą różaną.
Możesz ją przygotować z płatków dzikiej róży: 1/4 kg płatków dzikiej róży zalej 1 l wody i dodaj sok z cytryny.
Odstaw na 1 - 2 dni.
Gotową wodę przechowuj w lodówce. ...
pokaż całość »Zasady przygotowywania jajek fas
Wlej zimną wodę do garnka, włóż jajka, postaw na małym ogniu i gotuj przez 10 - 11 minut. Wyjmij i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Skorupkę zdejmij pod strumykiem zimnej wody - łatwo odejdźie od białka.
Żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy ...
pokaż całość »Zakwas na żur
Zakwas na żur przygotowuje się następująco:
Do kamiennego garnka wsypuje się szklankę mąki żytniej, miesza z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego (można też dodać kilka ząbków czosnku, liść laurowy i kilka...
pokaż całość »Zacierka - ciasto podstawowe
25 dag mąki pszennej
pół szklanki letniej wody
sól
Do miski przesiać mąkę, dodać wodę i sól, zagnieść twarde ciasto, zostawić aby odpoczęło, potem skubać maleńkie kluseczki albo zetrzeć na tarce.
Gotować wprost w zupie lub osolonym wrzątku. ...
pokaż całość »Zacierki gryczane na mleku
2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól
mleko Zwyczajne zacierki z pszennej mąki zagniata się 2 jajami i wodą tak zagniecione ciasto rwie się w drobne kawałki lub sieka się tasakiem i rzuca do wody lub mleka.
W pierwszym razie krasi si...
pokaż całość »