Podstawy przepisów

Strona 1 z 1

Łagodny gulasz

30-40 dag kiełbasy lub parówek1 por1 czerwona papryka1 zielona papryka1 cebula1 puszka koncentratu pomidorowegosól, pieprz2 łyżki oleju20 dag makaronu (najlepiej świderków)krążki papryki do dekoracji Cebulę obrać i pokroić w cien... pokaż całość »

Tłuszcz wołowy - frytura

Tłuszcz wołowy (frytura) zastępuje smalec i masło, nie pozostawiając po sobie żadnego właściwie odoru, który przy smażeniu na smalcu zawsze pozostać musi, na samym zaś maśle, szczególnie gdy to ostatnie jest klarowne, łatwo się pali i jest kosztowne. Św... pokaż całość »

Woda różana do deseru

Orientalne desery są często aromatyzowane wodą różaną. Możesz ją przygotować z płatków dzikiej róży: 1/4 kg płatków dzikiej róży zalej 1 l wody i dodaj sok z cytryny. Odstaw na 1 - 2 dni. Gotową wodę przechowuj w lodówce. ... pokaż całość »

Zasady przygotowywania jajek fas

Wlej zimną wodę do garnka, włóż jajka, postaw na małym ogniu i gotuj przez 10 - 11 minut. Wyjmij i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Skorupkę zdejmij pod strumykiem zimnej wody - łatwo odejdźie od białka. Żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy ... pokaż całość »

Zakwas na żur

Zakwas na żur przygotowuje się następująco: Do kamiennego garnka wsypuje się szklankę mąki żytniej, miesza z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego (można też dodać kilka ząbków czosnku, liść laurowy i kilka... pokaż całość »

Zacierka - ciasto podstawowe

25 dag mąki pszennej pół szklanki letniej wody sól Do miski przesiać mąkę, dodać wodę i sól, zagnieść twarde ciasto, zostawić aby odpoczęło, potem skubać maleńkie kluseczki albo zetrzeć na tarce. Gotować wprost w zupie lub osolonym wrzątku. ... pokaż całość »

Zacierki gryczane na mleku

2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki pszennej sól mleko Zwyczajne zacierki z pszennej mąki zagniata się 2 jajami i wodą tak zagniecione ciasto rwie się w drobne kawałki lub sieka się tasakiem i rzuca do wody lub mleka. W pierwszym razie krasi si... pokaż całość »