Kasza i ryż - sprawdzone przepisy

Strona 1 z 7

  Ryż  Kasze

Ryż z owocami z Kaszmiru

Dokładnie umyj ryż (kilkakrotnie zmieniaj wodę po ostatnim płukaniu powinna już spływać czysta woda), zalej go świeżą wodą oraz odstaw na 15-20 minut. Zmiksuj mleko, śmietankę, cukier oraz sól. Osącz ryż. W głębokiej patelni rozgrzej ghee lub olej. Dodaj ... pokaż całość »

Brzoskwinie z ryżem

Ryż ugotować oraz ostudzić. Brzoskwinie obrać (skórkę lepiej się zdejmuje, gdy na 2-3 min włożymy je do wrzątku). Przekroić na pół. Wyjąć pestkę. Pokroić na mniejsze cząstki. Położyć brzoskwinie (na 1-2 min) na suchej patelni, np. grillowej, lekko podgrza... pokaż całość »

Babki z ryżu

Ugotować ryż na sypko, dodać pokrojone drobno tymianek, rozmaryn, bazylię, natkę, czosnek. Wymieszać. Gorący ryż rozkładać do posmarowanych masłem foremek (mogą być filiżanki do kawy) oraz wykładać na talerz (tak jak babki z piasku).... pokaż całość »

Kurczak kokosowy

Olej rozgrzać w rondlu, dodać cebulę, imbir, czosnek, trawę cytrynową, chilli. Smażyć na małym ogniu przez 10 min. Dodać kurczaka, smażyć przez kolejne 5 min, przysmażając go z każdej strony. Wymieszać z curry, skórką z limonki, solą oraz pieprzem. Dodać ... pokaż całość »

Pilaw

Na oleju zeszklić cebulkę oraz czosnek. Dodać skórkę z cytryny oraz ryż. Dolewać bulionu w miarę wchłaniania go przez ryż. Na końcu dodać bazylię oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z rybami.... pokaż całość »

Ryż z czekoladą

Zagotować mleko z cukrem. Rozpuścić masło, dodać ryż, pogotować chwilkę oraz dolewać gorącego mleka w miarę wchłaniania go przez ryż, do momentu aż ryż będzie miękki (12-15 min). Dodać bakalie oraz czekoladę. Podawać na gorąco.... pokaż całość »

Risotto z radicchio i czerwonym

Skończyć, kiedy ryż będzie ugotowany al dente, a sos stanie się kremowy. Ewentualnie dodać parmezan, doprawić pieprzem... pokaż całość »

Pilaw swojski

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, seler oraz pieprz, chwilę posmażyć. Dodać jęczmień oraz soczewicę, smażyć, aż się natłuszczą, mieszać. Wlać gorący bulion, mieszać, żeby nie przywarło, przykryć oraz zmniejszyć ogień. Gotować ok. 45 min.... pokaż całość »

Risotto z parmezanem i szafranem

Risotto może być bardziej lub mniej płynne, milanese podaje się raczej w stałej konsystencji. Ilość płynu, który wchłonie ryż, bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na dwie minu... pokaż całość »

Pilaw orientalny

1 szklanka długoziarnistego ryżu 2 łyżki sklarowanego masła 1 cebula pokrojona w kostkę 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta grubo utłuczonego czarnego pieprzu szczypta szafranu 2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki rodzynek 3 łyżki podpiecz... pokaż całość »

Kuskus z wołowiną

300 g kuskusu0.5 kg wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę8 - 10 małych cebulekszalotek0.5 szklanki oliwy z oliwek1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 cukinia pokrojona ja... pokaż całość »

Kuskus miętowy

200 g kuskusu4 łyżki oliwy z oliwek1/4 szklanki posiekanych listków świeżej mięty2 pomidorybez skórki oraz gniazd nasiennychposiekanesólpieprz Kuskus zalać posolonym wrzątkiem, odstawić. Kiedy główne danie jest gotowe, rozgrzać oliwę na pa... pokaż całość »

Zapiekanka warzywna

pół szklanki ryżu łyżka bulionu w proszku cukinia świeży ogórek papryka marchewka pietruszka puszka czerwonej papryki 2 cebule dymki 10 dag boczku oregano pieprz Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zalać bulionem rozpuszczony... pokaż całość »

Risotto z bobem

1,5 szklanki długoziarnistego ryżu 30 dag bobu 15 dag chudego boczku 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory szklanka bulionu z kostki szklanka soku pomidorowego 3 łyżki oleju 2 łyżki natki pietrus... pokaż całość »

Pomidory faszerowane ryżem - na

8 wydrążonych pomidorów 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 łyżka posiekanego tymianku 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki rodzynek 1 mała cebula pokrojona w kostkę 6 łyżek oliwy z oliwek 2 utarte ząbki czosnku ... pokaż całość »

Cebula nadziewana ryżem

1 kg cebuli 3 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych) 10 dag ryżu 3 jaja 10 dag tłuszczu 2 dag mąki 0,125 l śmietany sól, pieprz Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać. Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja,... pokaż całość »

Jaja sadzone w śmietanie

4 jaja pół szklanki śmietany sól, pieprz szczypiorek Śmietanę zagotować na patelni. Do śmietany wylać jaja wybijane po jednym i ogrzewać powoli, aż się zetnie białko (żółtko powinno pozostać płynne). Jaja osolić, posypać dobrze ... pokaż całość »

Risotto z wątróbką i warzywami

30 dag wątróbek kurzych cebula 3 ząbki czosnku strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki 2 małe pory 4 łyżki oleju 10 dag mieszanego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku szklanka ryżu 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżk... pokaż całość »

Ragoût egzotyczne

50 dag piersi z indyka 2 jabłka 2 cebule 2 banany 2 żółtka szklanka ryżu szklanka bulionu z kostki szklanka śmietany - 18proc. 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej łyżka wiórk&o... pokaż całość »

Paella z węgorzem

40 dag długoziarnistego ryżu 1 kurczak - 1,2 kg 25 dag surowego lub wędzonego węgorza 15 dag szynki wędzonej 15 dag kiełbasy czosnkowej 15 dag chudego mięsa wieprzowego - schabu lub szynki 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki 20 dag muli z puszki... pokaż całość »