Pieczona kaczka "Specjalite"
Udka kacze ew. piersi mrożone. Rozmrozić posolić, odstawić na godzinę w misce. Przygotować... sok z wyciśniętej pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, miód. łyżkę-dwie oleju... pomieszać, przygotować dość gęstą zaprawę, włożyć kawałki kaczki, dokładn...
pokaż całość »Befsztyk tatarski klasyczny
40 dkg polędwicy wołowej1 cebula (10 dkg)4 żółtka3 łyżki oliwy2 łyżki musztardy4 korniszony4 grzyby marynowane1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki przyprawy maggisólpieprz Polędwicę umyć, oczyścić z błon i posiekać lub zmielić. Do m...
pokaż całość »Warmińskie czarne żeberka
300 g suszonych śliwek polskich z pestkami80 dag żeberek wieprzowychcząbermielona paprykasól, pieprzsok z cytryny4 łyżki oleju2 cebule Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia.Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem,...
pokaż całość »Szaszłyk wieprzowy z kapeluszami
40 dag polędwiczek wieprzowych20 dag kapeluszy podgrzybków20 dag cienkich plastrów boczku20 dag cebuli pokrojonej w cienkie krążkisólpieprzmusztardasłodka papryka w proszkuoliwa do marynowania i smażenia majeranek Polędwic...
pokaż całość »Chili con carne
40 - 50 dag mielonej wołowiny 40 dag pomidorów (mogą być mrożone) puszka czerwonej fasoli konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule średniej wielkości 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego półtorej szklanki rosołu wołowego z kos...
pokaż całość »Indyk Divan
1 pęczek gotowanych brokułów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 filiżanki białego sosu 1/4 filiżanki tartego parmezanu 1/4 filiżanki tartego sera gruyere Ułożyć brokuły w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów ...
pokaż całość »Gulasz wołowy
około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm 3 - 4 duże pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania) Włożyć wołowinę do średniego ron...
pokaż całość »Burgery "Niespodzianka"
450 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie Niespodzianka: ser cebula plastry pomidora krojone pieczarki plastry pikli lub pokrojone oliwki 4 podłużne bułki hamburgerowe Wymieszać mieloną wołowinę z solą i pieprzem...
pokaż całość »Beszamel
12 dag masła 2 dag mąki 0,25 l śmietanki 4 żółtka bulion Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmi...
pokaż całość »Zapiekanka z ziemniaków i gotowa
30 dag baraniny
2 ząbki czosnku
cebula
łyżka chrzanu
sól
tymianek
pół czerstwej bułki
2 jaja
1 kg ziemniaków
0,25 litra mleka
2 dag tłuszczu do wysmarowania formy
3 dag tartej bułki
3 dag kwaśnej śmietany
Ugotowaną baraninę zemle...
pokaż całość »Zapiekanka ziemniaczana z boczki
1 kg ziemniaków
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
10 dag boczku
6 dag smalcu
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki.
Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek.
W rondlu stopić sm...
pokaż całość »Zapiekanka w prodiżu z resztek w
30 dag makaronu
20 dag szynki, wędlin lub pieczeni
5 dag tłuszczu
0,25 l mleka
1 - 2 jaja
sól
5 dag żółtego sera (mogą być wysuszone resztki)
papryka
Makaron ugotować, przelać ciepła wodą i wymieszać z połową ilości tłuszczu oraz wędliną p...
pokaż całość »Zapiekanka wiejska
1 kg ziemniaków
30 dag wiejskiej kiełbasy
25 dag makaronu (świderki lub muszelki)
30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski)
5 dag cebuli
2 jaja
0,25 l śmietany
sól, pieprz
trochę estragonu i ostrej papryki
2 dag tłuszczu
tarta bułka
Ziem...
pokaż całość »Prażynka z podrobami
70 dag ziemniaków 10 dag tłuszczu podroby z kurczaka 10 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej 5 dag cebuli sól 5 dag pieczarek Obrać 6 dużych kartofli. Utrzeć na tarce, odcisnąć przez woreczek trochę wody. Przygotować żaroodpo...
pokaż całość »Pory zapiekane z szynką
3 - 4 duże pory 50 dag ziemniaków 20 dag wędzonej szynki szklanka śmietany 12-proc. 2 jaja łyżka margaryny łyżka przyprawy prowansalskiej gałka muszkatałowa sól, pieprz Odciąć zielone liście porów, a jasne częście umyć i pokr...
pokaż całość »Pory w szynce
4 małe pory 4 plastry wędzonej szynki 125 ml śmietanki kremowej 3 łyżki rodzynek 2 łyżki brandy 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 łyżka vegety 2 liście laurowe sól i pieprz szczypta cukru szczypta mąki Oczyść por...
pokaż całość »Pikantna potrawka z marchwi
30 dag mięsa wołowego bez kości 1 puszka marchewki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 10 dag startego sera gouda 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry 1 pomidor cukier sól Mięso umyć, oczyścić z bło...
pokaż całość »Mussaka (Turcja)
2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s...
pokaż całość »Kotlety mielone z kapustą
20 dag mięsa mielonego 40 dag kapusty białej jajo łyżka tłuszczu sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia Kapustę drobno poszatkowaną odgotować w małej ilości wody, a kończąc gotowanie - odparować. Cebulę podsm...
pokaż całość »