Wegetariańskie

Strona 1 z 8

  Warzywa

Warienniki z makiem - pierożki n

Zagnieć luźne ciasto pierogowe z podanych składników. Ulep kulę oraz przykryj miską, aby nie obeschła. Przygotuj nadzienie: mak sparz wrzątkiem oraz pozostaw na sitku, żeby odciekł. Następnie przepuść przez maszynkę (możesz dwa, a nawet trzy razy), dodaj ... pokaż całość »

Empanadas (pierogi) z kukurydzą

Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka o średnicy 10cm. Zrób farsz: osącz kukurydzę, cebulę posiekaj oraz usmaż na maśle. Wymieszaj z kukurydzą, przypr... pokaż całość »

Kreplach - mięsne pierożki w ros

Zrób farsz: zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj mięso, podsmaż na mocnym ogniu. Gdy się przyrumieni, zmniejsz ogień oraz oprósz curry, smaż, mieszając, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wbij jajka oraz energicznie wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprze... pokaż całość »

Pierożki samosy

Rozgrzej łyżkę oleju, wsyp ziarenka gorczycy, dodaj listki curry, kurkumę, imbir oraz posiekaną chili, smaż, mieszając, przez 3-5 minut, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Dodaj posiekane paluszki krabowe, posól do smaku, wymieszaj z posiekanymi listkami... pokaż całość »

Tajskie pierożki z sosem z kolen

Wymieszaj w misce składniki nadzienia, przypraw oraz wstaw na noc do lodówki. Na każdy płat ciasta nakładaj po czubatej łyżce nadzienia. Zwilż wodą brzegi won tonów, zaciśnij je ponad nadzieniem, tak aby powstały sakiewki. Pierożki układaj na pergaminie o... pokaż całość »

Cepeliny (pyzy) z twarogiem

Ziemniaki surowe obierz, umyj oraz zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyciśnij do podstawionej miseczki oraz odstaw na 10-15 minut. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do s... pokaż całość »

Knysze

Drożdże rozetrzyj z cukrem oraz rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy zaczną ?pracować?, dodaj mąkę, sól oraz jajko, dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione, letnie masło oraz jeszcze raz krótko wyrób. Gotowe ciasto przykryj płócienną serwe... pokaż całość »

Ravioli nadziewane suszonymi pom

Robimy ciasto. Mąkę (z odrobiną soli) wysypujemy na stolnicę, a pośrodku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jajka. Mieszamy razem z mąką oraz powoli, starannie wyrabiamy, dodając szczyptę soli. Gdy jajka dobrze połączą się z mąką, wyrabiamy jeszcze... pokaż całość »

Pieróg wołowy

Zrób ciasto z mąki, soli, proszku do pieczenia, masła oraz 8 łyżeczek wody. Włóż na 30 minut do lodówki. Zrób farsz: posiekaj mięso oraz warzywa, dodaj natkę oraz 2 łyżki wody. Ciasto podziel na 6 porcji, każdą rozwałkuj na placek o średnicy 23 cm. Nałóż ... pokaż całość »

Knedle z makiem i owocowym sosem

Robimy ciasto. Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru. Drożdże kruszymy oraz mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, cukier... pokaż całość »

Pastelles - pierożki z farszem k

Przygotuj farsz do pierożków: mleko włóż w zamkniętej puszce do garnka z wodą, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Puszka musi być przez cały czas zakryta wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj ciasto: posiekaj mąkę z zimnym masłem, dodaj ... pokaż całość »

Gnocchi z grzybami

Zrób gnocchi: ziemniaki obierz oraz ugotuj. Odcedź, utłucz, wyrób z jajkami, masłem oraz mąką. Z masy ulep długie wałeczki, pokrój je na kawałki oraz ulep kluski. Spłasz je widelcem oraz gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Grzyby oczyść, ... pokaż całość »

Farsz do pierogów

Wymieszać ser z ziołami, gałką. Przyprawić solą oraz pieprzem... pokaż całość »

Ciasto pierogowe

Brzegi, jeżeli się odkleją, można zwilżyć wodą. Lepić - ja, jeżeli się spieszę, robię to widelcem. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. Lubią się skle... pokaż całość »

Pierogi z białym serem i szpinak

Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Podsypać mąką. Ruchem do przodu, ... pokaż całość »

Uszka do barszczu wigilijnego

Uszka, ponieważ są dość pracochłonne, najlepiej przygotować wcześniej oraz zamrozić. Układamy je w odstępach 1 cm na deseczkach oprószonych mąką oraz zamrażamy. Po zamrożeniu (ok. 1 godz.) pakujemy każdą deseczkę w worek foliowy przeznaczony do zamrażania... pokaż całość »

Makaron z szafranem

Wyrobić oraz rozwałkować ciasto, pokroić na kwadraty (3-4 cm), nałożyć farsz, sklejając formować pierożki. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Pierożki podawać na gorąco z jogurtem z czosnkiem.... pokaż całość »