Gotowanie

Strona 1 z 27

  Pierogi

Zalewajka

dwa litry wody0,5 kg ziemniaków5 dkg słoninycebula3 ząbki czosnkupól litra żurumajeranek pieprz sól[b]składniki do kiszenia żuru:[/b]10 dkg mąki żytniejpół litra wody letniejmąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnkadodać... pokaż całość »

Zupa grzybowa

2 l wywaru (z kostki warzywnej)50 dag suszonych grzybów2 łyżki masła1 cebula125 ml śmietany1 łyżka mąki sólpieprz2-3 kostki warzywnekoperek   Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godziny, ... pokaż całość »

Łagodny gulasz

30-40 dag kiełbasy lub parówek1 por1 czerwona papryka1 zielona papryka1 cebula1 puszka koncentratu pomidorowegosól, pieprz2 łyżki oleju20 dag makaronu (najlepiej świderków)krążki papryki do dekoracji Cebulę obrać i pokroić w cien... pokaż całość »

Kapusta słodko-kwaśna

4 filiżanki poszatkowanej słodkiej kapusty 2 jabłka obrane i oczyszczone drobno pokrojone 1/4 filiżanki brązowego cukru 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/2 filiżanki masła 1/4 filiżanki octu Włożyć kapustę do średniego, szklanego naczynia. Wymie... pokaż całość »

Kalafior z serem

1 średniej wielkości ugotowany kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 łyżeczki soli 1/4 filiżanki tartej bułki 1/4 filiżanki sera cheddar pieprz do smaku Wlać oliwę do małego naczynia. Dodać cebulę i podgrzewa... pokaż całość »

Gulasz wołowy

około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm 3 - 4 duże pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania) Włożyć wołowinę do średniego ron... pokaż całość »

Groszek zielony z cebulą i piecz

2 łyżki masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę około 100 g pieczarek pokrojonyeh w plasterki około 500 g mrożonego groszku 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku W szklanym naczyniu ogrzewać masło do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nas... pokaż całość »

Duszona flądra

1 filiżanka drobno posiekanej cebuli 1 filiżanka selera pokrojonego w 1 centymetrowe kawałki 1 filiżanka marchewki pokrojonej w 1 centymetrowe kawałki 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 1/4 filiżanki wody 1/2 kg pomidorów 1/2 kg ... pokaż całość »

Biały sos

2 łyżki stopionego masła lub margaryny 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki soli (niekoniecznie) 1 filiżanka mleka Połączyć stopione masło, mąkę i sól w małej lub średniej misce. Porcjami dodawać mleko i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Ogrzewać ... pokaż całość »

Beszamel

12 dag masła 2 dag mąki 0,25 l śmietanki 4 żółtka bulion Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmi... pokaż całość »

Zimne "byczki"

0,75 kg ziemniaków kwas z kiszonej kapusty 5 dag kiszonej kapusty 3 dag cebuli pieprz liść laurowy 0,125 litra śmietany 2 dag mąki Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap... pokaż całość »

Ziemniaki w śmietanie

1 kg młodych ziemniaków 25 dag śmietany koperek lub natka pietruszki sól Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować. Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać. Podawać można z jajkiem sadzonym lub s... pokaż całość »

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę. Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o... pokaż całość »

Ziemniaczana kasza

1 kg ziemniaków 6 dag cebuli 15 dag słoniny sól Ugotowane ziemniaki odparować i utłuc, by powstała jednolita masa. Słoninę pokroić w kawałki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą, a następnie wymieszać z ziemniakami. Taką ziemniaczaną kaszę podaw... pokaż całość »

Zielona lub szparagowa fasola w

1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej 2 dag masła 1 dag mąki Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem... pokaż całość »

Warzywa z jogurtem

2 bakłażany 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 pomidory 1 cebula 10 dag groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 2 łyżki szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo sól, pie... pokaż całość »

Szpinak z kukurydzą i pieczarkam

1 kg szpinaku 1/2 puszki kukurydzy 15 dag pieczarek 3 łyżki masła łyżeczka mąki łyżeczka kolendry mielonej łyżeczka papryki mielonej łyżeczka pieprzu opakowanie serka wiejskiego 4 łyżki słodkiej śmietany sól Szpinak i pieczarki dokładnie... pokaż całość »

Szczaw na jarzynę

0,5 kg szczawiu 4 dag masła 0,125 l śmietany 6 g mąki cukier i sól do smaku Do rondla włożyć usiekany bardzo drobno szczaw, dodać masło i dusić. Gdy jest już miękki, rozmieszać śmietanę z mąką, wymieszać ze szczawiem, posolić, wsypać cukru do... pokaż całość »

Rurki z warzywami

30 dag makaronu rurki 1/2 szklanki bulionu warzywnego cukinia mały bakłażan 1/2 kg pomidorów 5 dag sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii sól, pieprz Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posol... pokaż całość »

Roladki z ziemniakami

2 kg ziemniaków sól, pieprz ziołowy majeranek 35 dag mąki, 1 jajo 3/4 szklanki wody Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilo... pokaż całość »