Aromatyczny napój jabłkowy
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 1/4 filiżanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2/3 filiżanki soku jabłkowego
- 3 filiżanki mleka
- 1/2 filiżanki bitej śmietany
Do średniej wielkości rondelka (około 2 l) włożyć żółtka.
Lekko ubić widelcem.
Dodać cukier, sól, cynamon, gałkę, sok jabłkowy i dobrze wymieszać.
Dodać mleko i wymieszać.
Gotować, ustawiwszy regulator w położeniu ŚREDNIO WYSOKI, 12 - 14 minut.
W tym czasie ubić białka w średniej wielkości naczyniu.
Wyjąć napój z kuchenki i wlać szybko do białek energicznie mieszając.
Na każdej z porcji położyć bitą śmietanę.
Lekko ubić widelcem.
Dodać cukier, sól, cynamon, gałkę, sok jabłkowy i dobrze wymieszać.
Dodać mleko i wymieszać.
Gotować, ustawiwszy regulator w położeniu ŚREDNIO WYSOKI, 12 - 14 minut.
W tym czasie ubić białka w średniej wielkości naczyniu.
Wyjąć napój z kuchenki i wlać szybko do białek energicznie mieszając.
Na każdej z porcji położyć bitą śmietanę.