Babka drożdżowa

  • ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynków
  • 20 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • aromat rumowy
  • polewa czekoladowa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1/4 częścią cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać 1/5 mąki i część podgrzanego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Rodzynki sparzyć i osączyć na sicie.
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko i zarobić ciasto.
Następnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki).
Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobić.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z tuleją o średnicy 21 cm i pozostawić do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180ºC przez 35 - 45 minut.
Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając, zagotować.
Babka drożdżowa:
Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: