Babka drożdżowa
- ciasto:
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 50 g rodzynków
- 20 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- aromat rumowy
- polewa czekoladowa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka margaryny
- ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy
- wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1/4 częścią cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać 1/5 mąki i część podgrzanego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Rodzynki sparzyć i osączyć na sicie.
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko i zarobić ciasto.
Następnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki).
Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobić.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z tuleją o średnicy 21 cm i pozostawić do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180ºC przez 35 - 45 minut.
Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając, zagotować.
Babka drożdżowa:
Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1/4 częścią cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać 1/5 mąki i część podgrzanego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Rodzynki sparzyć i osączyć na sicie.
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko i zarobić ciasto.
Następnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki).
Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobić.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z tuleją o średnicy 21 cm i pozostawić do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180ºC przez 35 - 45 minut.
Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając, zagotować.
Babka drożdżowa:
Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.