Babka drożdżowa parzona

  • 25 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 - 7 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag rodzynków
  • łyżka spirytusu
  • esencja rumowa
  • lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka pomarańczowa dodekoracji
Masło zagotować z mlekiem.
Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto.
Wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierajc.
Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 - 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170ºC.
Upiec na złoty kolor.
Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać około 20 minut.
Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: