Babka drożdżowa parzona
- 25 dag mąki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 6 - 7 dag masła
- 3 dag drożdży
- 5 dag rodzynków
- łyżka spirytusu
- esencja rumowa
- lukier:
- 10 dag cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- skórka pomarańczowa dodekoracji
Masło zagotować z mlekiem.
Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto.
Wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierajc.
Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 - 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170ºC.
Upiec na złoty kolor.
Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać około 20 minut.
Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.
Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto.
Wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierajc.
Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 - 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170ºC.
Upiec na złoty kolor.
Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać około 20 minut.
Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.