Babka z adwokatem
- 25 dag margaryny
- 2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 6 jaj
- 2,25 szklanki mąki
- 15 łyżek oleju
- 10 łyżek adwokata
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów
Margarynę, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie łyżki wody gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać, a resztę starannie połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec.
Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami.
Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać, a resztę starannie połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec.
Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami.