Babka z adwokatem

  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 2,25 szklanki mąki
  • 15 łyżek oleju
  • 10 łyżek adwokata
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
Margarynę, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie łyżki wody gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać, a resztę starannie połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec.
Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: