Baranina duszona ze smietana


Porcja dla 4 osob. Czas przygot. 2-3 dni + 2 godz.750 g miesa z combra lub udzca,40 g masla,30 g sloniny,250 ml smietany,1 lyzka maki,1 cebula,1 marchewka,1 sredni seler,sol, pieprz.Marynata:250 ml octu 3%,1 duza cebula,2 liscie laurowe,6 ziaren pieprzu,6 ziaren ziela angielskiego,1/2 lyzeczki tymianku,1/2 lyzeczki czabru,8 jagod jalowca.1. Mieso oczyscic, oplukac, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski. Cebuleobrac, pokroic w plasterki. Wlozyc do octu przyprawy korzenne, ziola, dodacpokrojona cebule, zagotowac. Marynate przestudzic, zalac nia mieso, odstawicw chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic pozostala cebule.Mieso wyjac z marynaty, osaczyc, osuszyc, natrzec sola z pieprzem. Roztopicw garnku pokrojona w kostke slonine, przelozyc mieso, polac roztopionym maslem, smazyc az do zrumienienia po 5-6 min z kazdej strony. Dodac jarzyny icebule, polac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciemok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty oraz przewracac mieso.3. Pod koniec duszenia mieso wyjac oraz oproszyc maka. Sos przetrzec przez sito,wlozyc z powrotem do garnka, wymieszac ze smietana, dusic razem z miesem ok.5 min. Uwazac, by sos nie przywarl do dna naczynia.4. Mieso przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, polac sosem. Podawac z ryzemi korniszonami lub duszona rzepa.