Befsztyk tatarski klasyczny

  • 40 dkg polędwicy wołowej
  • 1 cebula (10 dkg)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 korniszony
  • 4 grzyby marynowane
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy maggi
  • sól
  • pieprz


   Polędwicę umyć, oczyścić z błon i posiekać lub zmielić.

Do mięsa dodać żółtka, musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i dobrze wyrobić.

Masę mięsną uformować na półmisku, obtoczyć posiekanymi grzybami, korniszonami i cebulą.

Befsztyk po tatarsku można również podawać w porcjach.

W każdej robi się zagłębienie, do którego wbija się surowe żółtko.

W oddzielnych miseczkach podaje się posiekane dodatki oraz przyprawy.

 

 

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: