Befsztyk tatarski klasyczny
- 40 dkg polędwicy wołowej
- 1 cebula (10 dkg)
- 4 żółtka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 4 korniszony
- 4 grzyby marynowane
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy maggi
- sól
- pieprz
Polędwicę umyć, oczyścić z błon i posiekać lub zmielić.
Do mięsa dodać żółtka, musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i dobrze wyrobić.
Masę mięsną uformować na półmisku, obtoczyć posiekanymi grzybami, korniszonami i cebulą.
Befsztyk po tatarsku można również podawać w porcjach.
W każdej robi się zagłębienie, do którego wbija się surowe żółtko.
W oddzielnych miseczkach podaje się posiekane dodatki oraz przyprawy.