Biała kiełbasa w sosie piwnym


    Kiełbasę włóż do wysokiego rondla oraz zalej gorącym piwem wymieszanym z wodą. Obraną oraz umytą cebulę pokrój w plastry oraz także włóż do rondla. Kiełbasę z piwem oraz cebulą gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przygotuj karmelowy sos: zrób jasną zasmażkę z 2 łyżek masła oraz 1 łyżki mąki, rozprowadź ją wywarem z kiełbasy, dodaj ocet oraz karmel (jedną łyżkę cukru roztop na suchej patelni, a gdy zmieni kolor na słomkowy, rozprowadź ją kilkoma łyżkami wody - uważaj, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!). Sos przypraw do smaku solą oraz cukrem. Ugotowaną kiełbasę wyjmij z wywaru, osącz oraz zalej gorącym sosem. Podawaj z wiejskim, żytnim chlebem.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: