Biała kiełbasa w sosie chrzanowy

  • 1 kg białej klełbasy
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielsklego
  • sól
  • sos:
  • 2 łyżki gotowego tartego chrzanu
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
Kiełbasę gotować 10 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem przypraw (wywar można zużyć na żurek lub zupę chrzanową).
Przed podaniem pokroić na porcje.
Przygotować sos: cebulę posiekać, usmażyć na maśle, oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić zimnym bulionem.
Dodać chrzan, sok z cytryny, doprawić solą i cukrem.
Gdy sos się zagotuje, odstawić z ognia i wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami.
Gorącą kiełbasę polać sosem.
Podawać z ziemniakami z wody.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: