Biała kiełbasa w sosie chrzanowy
- 1 kg białej klełbasy
- 1 listek laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielsklego
- sól
- sos:
- 2 łyżki gotowego tartego chrzanu
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- sól
Kiełbasę gotować 10 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem przypraw (wywar można zużyć na żurek lub zupę chrzanową).
Przed podaniem pokroić na porcje.
Przygotować sos: cebulę posiekać, usmażyć na maśle, oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić zimnym bulionem.
Dodać chrzan, sok z cytryny, doprawić solą i cukrem.
Gdy sos się zagotuje, odstawić z ognia i wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami.
Gorącą kiełbasę polać sosem.
Podawać z ziemniakami z wody.
Przed podaniem pokroić na porcje.
Przygotować sos: cebulę posiekać, usmażyć na maśle, oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić zimnym bulionem.
Dodać chrzan, sok z cytryny, doprawić solą i cukrem.
Gdy sos się zagotuje, odstawić z ognia i wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami.
Gorącą kiełbasę polać sosem.
Podawać z ziemniakami z wody.