Bigos mazowiecki

  • 2 główki kapusty białej
  • 1 l kapusty kwaszonej
  • 1 l rosołu
  • 50 dag wieprzowiny
  • 40 dag wołowiny
  • 40 dag kiełbasy
  • 3 jabłka
  • włoszczyzna
  • 5 dag powideł śliwkowych
  • kminek
  • sól, pieprz
2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapusty włożyć w garnek i zalać mocnym rosołem.
Kminek włożyć, kawałek świeżego przerośniętego mięsa wieprzowego i gotować, kawałek kiełbasy, kawałek wołowiny i gotować, dodać resztki mięsne i gotować, posolić, popieprzyć, włożyć 3 jabłka, włoszczyznę - gotować.
Dodać parę łyżek powideł śliwkowych i dusić, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemnego koloru.
Mieszać, by się nie przypaliło.
Odgrzewany bigos jest smaczniejszy.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: