Bigos z pozostałej pieczeni

  • 50 dag resztek pieczeni cielęcej lub wołowej
  • 2 jabłka lub 12 dag śliwek suszonych
  • 2 dag cukru
  • czerstwy chleb razowy
  • bulion
  • ocet winny do smaku
Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej.
Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, z jabłkami lub śliwkami.
Utrzeć czerstwego razowego chleba, biorąc np. łyżkę na talerz, zasmażyć go w dobrym maśle, rozetrzeć tą zasmażkę rozgotowanym bulionem tak, aby było rzadkie jak zupa.
Pieczeń pokroić w drobną kostkę, włożyć w ten bulion.
Gdy się dobrze zagotuje, włożyć 2 jabłka kruche, winkowate, obrane i pokrajane w ćwiartki.
Jeżeli nie ma jabłek, co bywa zwykle na wiosnę, ugotować oddzielnie ćwierć funta śliwek suszonych, a gdy będą zupełnie miękkie, przepołowić je, wyjąć pestki, a śliwki wraz z sosem wrzucić w bigos, dołożyć łyżkę cukru i w końcu wlać, próbując do smaku, ile potrzeba, dobrego winnego octu.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: