Bliny rosyjskie
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej 2 łyżki ciepłej wody oraz wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość oraz pojawią się w nim bąbelki. Przesiej do miski resztę mąki pszennej oraz 2/3 gryczanej. Wlej szklankę mleka oraz rozczyn drożdżowy, zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, przykryj je lnianą ściereczką oraz pozostaw na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz dodaj do ciasta pozostałą mąkę, zagnieć oraz odłóż na 2 godziny, aby ponownie wyrosło. Połącz z resztą mleka, żółtkami, stopionym masłem oraz śmietaną. Przypraw do smaku solą oraz cukrem, połącz z pianą z białek. Ponownie odłóż do wyrośnięcia - tym razem na 30 minut. Ciasto kładź łyżką na patelnię oraz smaż z obu stron. Bliny podawaj posmarowane stopionym masłem, z kawiorem oraz śmietaną.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- smażenie »