Bliny z łososiem (Rosja)
- 40 dag mąki pszennej (najlepiej razowej)
- 20 dag drożdży
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 15 dag wędzonego łososia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cytryna
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
Drożdże dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Dodać 15 dag mąki pszennej, starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodać żółtka, resztę mleka i mąki.
Ciasto wyrobić łyżką.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu.
Ostrożnie wymieszać z ciastem.
Gotowe ciasto ponownie odstawić (powinno być gęste, ale płynne).
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i nakładać ciasto łyżką wazową (bliny powinny mieć średnicę około 5 - 6 cm).
Usmażyć placki na rumiany kolor.
Placuszki polać śmietaną i posypać posiekaną natką.
Podawać z łososiem i cząstkami cytryny.
Bliny nawspanialej smakują z dodatkiem odrobiny kawioru.
Właśnie tak najczęściej serwują je Rosjanie.
Dodać 15 dag mąki pszennej, starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodać żółtka, resztę mleka i mąki.
Ciasto wyrobić łyżką.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu.
Ostrożnie wymieszać z ciastem.
Gotowe ciasto ponownie odstawić (powinno być gęste, ale płynne).
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i nakładać ciasto łyżką wazową (bliny powinny mieć średnicę około 5 - 6 cm).
Usmażyć placki na rumiany kolor.
Placuszki polać śmietaną i posypać posiekaną natką.
Podawać z łososiem i cząstkami cytryny.
Bliny nawspanialej smakują z dodatkiem odrobiny kawioru.
Właśnie tak najczęściej serwują je Rosjanie.