Bułeczki na parze (Chiny)

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Do drożdży dodać cukier i ucierać; dodać kilka łyżek ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do emaliowanej miski wsypać 3 szklanki mąki wymieszanej z solą, dodać przygotowany wcześniej rozczyn i ciągle mieszając wlewać powoli ciepłą wodę.
Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką, dosypując po trochu mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
Kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie objętość, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 2 palców i wyciąć szklanką krążki, które ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosły.
Duży emaliowany garnek wypełnić do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia.
Na garnku umocować ściereczkę, układać partiami wyrośnięte bułeczki, nakrywać miską i gotować na ostrym ogniu 25 minut.
Gdy bułeczki będą gotowe, wyłączyć ogień, ale przez kilka minut nie zdejmować pokrywki, gdyż w przeciwnym razie bułeczki opadną.
Bułeczki podawać zamiast ryżu do potraw w sosie lub do pieczeni.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: