Carbonade - wołowina z ciemnym c
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn trochę odparuje, zdejmij patelnię z ognia. W brytfannie rozgrzej masło, wrzuć cebulę, posyp ją cukrem oraz uduś do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Następnie oprósz cebulę mąką oraz wymieszaj. Dodaj natkę, tymianek oraz liście laurowe. Do brytfanny włóż mięso oraz przykryj je cebulą. Na samym wierzchu połóż kromkę chleba posmarowaną cienko musztardą z obu stron. Zalej piwem, wlej też ocet z rosołem. Przykrytą brytfannę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.