Carpaccio pomidorowe z cukinią

  • 80 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 125 ml oliwy
  • 1 duża cukinia
  • 8 pomidorów
Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć.
Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić.
Czosnek obrać.
Parmezan pokroić na kawałki.
Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.
Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć.
Warzywa pokroić w cienkie plastry.
Plastry pomidorów i cukinii na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.
Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno.
Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem.
Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: