Carpaccio pomidorowe z cukinią
- 80 g rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g parmezanu
- 40 g orzeszków piniowych
- 125 ml oliwy
- 1 duża cukinia
- 8 pomidorów
Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć.
Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić.
Czosnek obrać.
Parmezan pokroić na kawałki.
Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.
Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć.
Warzywa pokroić w cienkie plastry.
Plastry pomidorów i cukinii na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.
Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno.
Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem.
Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.
Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić.
Czosnek obrać.
Parmezan pokroić na kawałki.
Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.
Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć.
Warzywa pokroić w cienkie plastry.
Plastry pomidorów i cukinii na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.
Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno.
Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem.
Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.