Cebula nadziewana ryżem
- 1 kg cebuli
- 3 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych)
- 10 dag ryżu
- 3 jaja
- 10 dag tłuszczu
- 2 dag mąki
- 0,125 l śmietany
- sól, pieprz
Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać.
Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do smaku.
Cebule jednakowej wielkości obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, odsączyć i wydrążyć środki.
Napełnić je nadzieniem z ryżu.
Napełnione cebule ułożyć w płaskim rondlu lub prodiżu i zalać sosem.
Tłuszcz lekko zrumienić z rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do smaku.
Cebule jednakowej wielkości obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, odsączyć i wydrążyć środki.
Napełnić je nadzieniem z ryżu.
Napełnione cebule ułożyć w płaskim rondlu lub prodiżu i zalać sosem.
Tłuszcz lekko zrumienić z rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.