Cebula nadziewana ryżem

  • 1 kg cebuli
  • 3 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych)
  • 10 dag ryżu
  • 3 jaja
  • 10 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • 0,125 l śmietany
  • sól, pieprz
Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać.
Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do smaku.
Cebule jednakowej wielkości obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, odsączyć i wydrążyć środki.
Napełnić je nadzieniem z ryżu.
Napełnione cebule ułożyć w płaskim rondlu lub prodiżu i zalać sosem.
Tłuszcz lekko zrumienić z rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: