Cepeliny (pyzy) z twarogiem


    Ziemniaki surowe obierz, umyj oraz zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyciśnij do podstawionej miseczki oraz odstaw na 10-15 minut. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków. Połącz z ugotowanymi oraz utłuczonymi ziemniakami, masę posól oraz dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie: twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Wbij jajko, dodaj masło, drobniutko posiekany estragon lub miętę oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości jabłka, spłaszczaj je, pośrodku nakładaj nadzienie. Mocno ściśnij, formując podłużne, obłe pyzy, podobne w kształcie do cygara. Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrzącej wody, gotuj przez 25 minut. Wyjmij, osącz, polej masłem oraz śmietaną.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: