Chili con carne

  • 40 - 50 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag pomidorów (mogą być mrożone)
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • półtorej szklanki rosołu wołowego z kostki
  • 1 - 2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
Obrane cebule i czosnek oraz pomidory (po sparzeniu i zdjęciu skórki) drobno siekam, a fasolę osączam z zalewy.
W rondlu rozgrzewam oliwę, szklę cebulę wraz z czosnkiem (ok. 2 minuty), wkładam mięso i smażę je na dużym ogniu przez 3-4 minuty ciągle

mieszając.
Dodaję pomidory, koncentrat, fasolę, chili i rosół, doprowadzam do wrzenia, i gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 25 minut.
Pod koniecdoprawiam do smaku solą i pieprzem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: