Chleb naan


    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Wkładamy do niego blachę do pieczenia, żeby się nagrzała. Roztrzepujemy jajo oraz łączymy z mlekiem. Mieszamy mąkę, cukier oraz sól. Przelewamy płynne składniki do sypkich. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy do ciasta olej oraz znów zagniatamy. Odrywamy z niego kawałki wielkości piłeczki do ping-ponga oraz rozwałkowujemy na placki o średnicy 10-15 cm. Ziarna czarnuszki wwałkowujemy w ciasto, żeby nie odpadły po upieczeniu - wystarczy po 1/4 łyżeczki na placek. Kładziemy chleb na rozgrzanej blasze przykrytej papierem do pieczenia oraz pieczemy 5-7 minut, aż placki zrobią się lekko rumiane oraz pojawią się na nich bąble.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: