Chrupiące świderki

  • 30 dag makaronu świderki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag startego sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • cukier
  • starta gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Makaron ugotować półtwardo w osolonej wodzie.
Osączyć na sicie.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, mieszając smażyć 5 minut.
Dodać cebulę, przecier, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę smażyć.
Natkę pietruszki opłukać, strzepać wodę, listki posiekać.
Mleko roztrzepać z jajkami, 2/3 sera i natką pietruszki.
Brytfannę posmarować masłem.
Nałożyć połowę klusek, mięso, groszek, kluski.
Polać mlekiem z jajkami, posypać serem.
Zapiekać 30 minut w 200ºC.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: