Chrupiące świderki
- 30 dag makaronu świderki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 15 dag mrożonego groszku
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 10 dag startego sera żółtego
- pęczek natki pietruszki
- cukier
- starta gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- sól, pieprz
Makaron ugotować półtwardo w osolonej wodzie.
Osączyć na sicie.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, mieszając smażyć 5 minut.
Dodać cebulę, przecier, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę smażyć.
Natkę pietruszki opłukać, strzepać wodę, listki posiekać.
Mleko roztrzepać z jajkami, 2/3 sera i natką pietruszki.
Brytfannę posmarować masłem.
Nałożyć połowę klusek, mięso, groszek, kluski.
Polać mlekiem z jajkami, posypać serem.
Zapiekać 30 minut w 200ºC.
Osączyć na sicie.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, mieszając smażyć 5 minut.
Dodać cebulę, przecier, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę smażyć.
Natkę pietruszki opłukać, strzepać wodę, listki posiekać.
Mleko roztrzepać z jajkami, 2/3 sera i natką pietruszki.
Brytfannę posmarować masłem.
Nałożyć połowę klusek, mięso, groszek, kluski.
Polać mlekiem z jajkami, posypać serem.
Zapiekać 30 minut w 200ºC.