Chrzan
- 20 - 25 dag chrzanu
- 5 dag masła
- cytryna
- śmietana
- sól
- cukier
Zetrzeć na drobnej tarce dużą laskę chrzanu i na sitku utarty chrzan przelać wrzątkiem.
W rondelku roztopić masło, włożyć chrzan, krótko przesmażyć.
Dodać tyle słodkiej śmietany, by powstał gęsty krem; silnie podgrzać, ale nie gotować.
Dodać sok z całej cytryny oraz soli i cukru do smaku.
Można też gorący sos zaciągnąć surowym żółtkiem.
Podawać po zupełnym ochłodzeniu.
Najlepiej przygotować chrzan dzień wcześniej.
Jest naprawdę znakomity.
W rondelku roztopić masło, włożyć chrzan, krótko przesmażyć.
Dodać tyle słodkiej śmietany, by powstał gęsty krem; silnie podgrzać, ale nie gotować.
Dodać sok z całej cytryny oraz soli i cukru do smaku.
Można też gorący sos zaciągnąć surowym żółtkiem.
Podawać po zupełnym ochłodzeniu.
Najlepiej przygotować chrzan dzień wcześniej.
Jest naprawdę znakomity.