Ciasto ananasowe odwracane
- 1/4 filiżanki masła
- 1/3 filiżanki brązowego cukru
- 1 puszka plasterków ananasa (około 250 g)
- 4 maraskino (wisienki do dekoracji deserów) przekrojone no połówki
- 1 1/4 filiżanki jasnej mąki
- 3/4 filiżanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 filiżanki miękkiego tłuszczu
- 1 jajo
- sok z ananasa i mleko (razem 1/2 filiżanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ogrzewać masło w okrągłym naczyniu (o średnicy 20 cm) przez 1 minutę, aż się stopi (regulator mocy w położeniu WYSOKI).
Posypać cukrem.
Odsączyć ananasy (zostawić syrop) na papierowym ręczniku i rozłożyć w naczyniu.
Przybrać wisienkami.
W małej misce ubijać przez 3 minuty mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, tłuszcz, jajo, syrop i wanillę.
Ostrożnie polać masą owoce i ogrzewać przy regulatorze mocy nastawionym na WYSOKI przez 9 - 10 minut.
Po skończeniu ogrzewania nakłuć ciasto wykałaczką i sprawdzić, czy się upiekło (sucha wykałaczka).
Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając je i pozostawiając na nim przez kilka minut naczynie, w którym się piekło.
Podawać gorące lub ciepłe.
Posypać cukrem.
Odsączyć ananasy (zostawić syrop) na papierowym ręczniku i rozłożyć w naczyniu.
Przybrać wisienkami.
W małej misce ubijać przez 3 minuty mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, tłuszcz, jajo, syrop i wanillę.
Ostrożnie polać masą owoce i ogrzewać przy regulatorze mocy nastawionym na WYSOKI przez 9 - 10 minut.
Po skończeniu ogrzewania nakłuć ciasto wykałaczką i sprawdzić, czy się upiekło (sucha wykałaczka).
Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając je i pozostawiając na nim przez kilka minut naczynie, w którym się piekło.
Podawać gorące lub ciepłe.