Ciasto ananasowe odwracane

  • 1/4 filiżanki masła
  • 1/3 filiżanki brązowego cukru
  • 1 puszka plasterków ananasa (około 250 g)
  • 4 maraskino (wisienki do dekoracji deserów) przekrojone no połówki
  • 1 1/4 filiżanki jasnej mąki
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 filiżanki miękkiego tłuszczu
  • 1 jajo
  • sok z ananasa i mleko (razem 1/2 filiżanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ogrzewać masło w okrągłym naczyniu (o średnicy 20 cm) przez 1 minutę, aż się stopi (regulator mocy w położeniu WYSOKI).
Posypać cukrem.
Odsączyć ananasy (zostawić syrop) na papierowym ręczniku i rozłożyć w naczyniu.
Przybrać wisienkami.
W małej misce ubijać przez 3 minuty mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, tłuszcz, jajo, syrop i wanillę.
Ostrożnie polać masą owoce i ogrzewać przy regulatorze mocy nastawionym na WYSOKI przez 9 - 10 minut.
Po skończeniu ogrzewania nakłuć ciasto wykałaczką i sprawdzić, czy się upiekło (sucha wykałaczka).
Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając je i pozostawiając na nim przez kilka minut naczynie, w którym się piekło.
Podawać gorące lub ciepłe.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: