Ciasto ananasowo-marcepanowe
- 200g surowej masy marcepanowej
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 300g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki pr. do pieczenia
- 2 plastry ananasa
- 1 łyżka tłuszczu palmowego
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 plaster kandyzowanego ananasa
Masę marcepanową pokroić na kawałki, utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę; ucierać nadal dodając kolejno jaja. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i pr. do pieczenia, dodać po łyżce do ucieranej masy. Plastry ananasa pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50 min. Po upieczeniu pozostawić przez 10 min. w wyłączonym piekarniku. Po ostygnięciu rozgrzać tłuszcz palmowy,roztopić na nim pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować polewą.