Ciasto ananasowo-marcepanowe

  • 200g surowej masy marcepanowej
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 300g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 2 plastry ananasa
  • 1 łyżka tłuszczu palmowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 plaster kandyzowanego ananasa
Masę marcepanową pokroić na kawałki, utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę; ucierać nadal dodając kolejno jaja. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i pr. do pieczenia, dodać po łyżce do ucieranej masy. Plastry ananasa pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50 min. Po upieczeniu pozostawić przez 10 min. w wyłączonym piekarniku. Po ostygnięciu rozgrzać tłuszcz palmowy,roztopić na nim pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować polewą.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: