Ciasto cytrynowe

  • ciasto okruszkowe :
  • 20 dag herbatników
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • nadzienie cytrynowe :
  • 4 jaja
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki masła
Ciasto: rozpuścić masło, dodać cukier i drobno pokruszone herbatniki.
Wymieszać.
Przełożyć masę do płaskiej, okrągłej formy (średnica 24 cm) i docisnąć do dna i brzegów.
Zapiec w gorącym piekarniku i wystudzić.
Nadzienie: w rondlu wymieszać jaja i żółtka.
Dodać sok z cytryny i cukier (zostawić około 3 łyżek).
Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
Wylać na ciasto i wstawić do lodówki, żeby stężało (około 1,5 godziny).
Tuż przed podaniem posypać cukrem i wstawić do piekarnika na chwilę, by cukier się rozpuścił.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: