Ciasto cytrynowe
- ciasto okruszkowe :
- 20 dag herbatników
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- nadzienie cytrynowe :
- 4 jaja
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki masła
Ciasto: rozpuścić masło, dodać cukier i drobno pokruszone herbatniki.
Wymieszać.
Przełożyć masę do płaskiej, okrągłej formy (średnica 24 cm) i docisnąć do dna i brzegów.
Zapiec w gorącym piekarniku i wystudzić.
Nadzienie: w rondlu wymieszać jaja i żółtka.
Dodać sok z cytryny i cukier (zostawić około 3 łyżek).
Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
Wylać na ciasto i wstawić do lodówki, żeby stężało (około 1,5 godziny).
Tuż przed podaniem posypać cukrem i wstawić do piekarnika na chwilę, by cukier się rozpuścił.
Wymieszać.
Przełożyć masę do płaskiej, okrągłej formy (średnica 24 cm) i docisnąć do dna i brzegów.
Zapiec w gorącym piekarniku i wystudzić.
Nadzienie: w rondlu wymieszać jaja i żółtka.
Dodać sok z cytryny i cukier (zostawić około 3 łyżek).
Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
Wylać na ciasto i wstawić do lodówki, żeby stężało (około 1,5 godziny).
Tuż przed podaniem posypać cukrem i wstawić do piekarnika na chwilę, by cukier się rozpuścił.