Comber z bakaliami i czekoladą
- 20 dag masła
- 17 dag cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 4 jajka
- 20 dag mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- pół torebki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta goździków i gałki muszkatołowej
- 10 dag daktyli
- 10 dag fig
- 15 dag "Mieszanki studenckiej"
- 5 dag wiśni koktajlowych
- 20 dag polewy czekoladowej
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny.
Kolejno wbijać jajka, dodać mąkę i migdały, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (odłożyć 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon goździki i gałkę muszkatołową.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na comber, piec około godziny w temperaturze 200oC.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy.
Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową.
Udekorować odłożonymi wiśniami i bakaliami.
Kroić na porcje, gdy polewa całkowicie zastygnie.
Kolejno wbijać jajka, dodać mąkę i migdały, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (odłożyć 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon goździki i gałkę muszkatołową.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na comber, piec około godziny w temperaturze 200oC.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy.
Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową.
Udekorować odłożonymi wiśniami i bakaliami.
Kroić na porcje, gdy polewa całkowicie zastygnie.