Cukinia z szynką i bazylią
- 2 małe cukinie
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka suszonej bazylii
- 10 dag gotowanej szynki
- 15 dag żółtego sera
- łyżka masła
- sól, pieprz
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, miąższ lekko wydrążyć.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
Olej wlać do małego żaroodpornego naczynia, mikrofalować minutę w mocy 600 W.
Dodać czosnek i cebulę, mikrofalować 3 minuty w mocy 600 W.
Szynkę pokroić w kostkę.
Szynkę i bazylię dodać do czosnku z cebulą, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć na połówkach cukinii.
Cukinie ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, mikrofalować 5 minut w mocy 700 W.
Wyjąć, posypać startym żółtym serem.
Opiekać w piekarniku 5 minut.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
Olej wlać do małego żaroodpornego naczynia, mikrofalować minutę w mocy 600 W.
Dodać czosnek i cebulę, mikrofalować 3 minuty w mocy 600 W.
Szynkę pokroić w kostkę.
Szynkę i bazylię dodać do czosnku z cebulą, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć na połówkach cukinii.
Cukinie ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, mikrofalować 5 minut w mocy 700 W.
Wyjąć, posypać startym żółtym serem.
Opiekać w piekarniku 5 minut.