Cukinia z szynką i bazylią

  • 2 małe cukinie
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, miąższ lekko wydrążyć.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
Olej wlać do małego żaroodpornego naczynia, mikrofalować minutę w mocy 600 W.
Dodać czosnek i cebulę, mikrofalować 3 minuty w mocy 600 W.
Szynkę pokroić w kostkę.
Szynkę i bazylię dodać do czosnku z cebulą, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć na połówkach cukinii.
Cukinie ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, mikrofalować 5 minut w mocy 700 W.
Wyjąć, posypać startym żółtym serem.
Opiekać w piekarniku 5 minut.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: