Cukinie w ciecie (Albania)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajo roztrzepane
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 młode cukinie obrane, pokrajane w centymetrowe plastry
- olej do smażenia
- sos:
- 1,5 szklanki jogurtu lub zsiadłego mleka
- sól i roztarty czosnek do smaku
Wymieszać sos, odstawić.
Mąkę z wodą, jajami i solą wyrobić na gładkie ciasto (gdyby było zbyt rzadkie, dodać trochę mąki).
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Cukinie zanurzyć w ciecie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać natychmiast na gorącym półmisku polaną sosem, z surówką z białej kapusty.
Poleca E
Mąkę z wodą, jajami i solą wyrobić na gładkie ciasto (gdyby było zbyt rzadkie, dodać trochę mąki).
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Cukinie zanurzyć w ciecie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać natychmiast na gorącym półmisku polaną sosem, z surówką z białej kapusty.
Poleca E