Ćwikła
- 50 dag małych buraków
- 4-5 łyżek startego chrzanu
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 łyżka kminku
Buraki wyszorować i upiec lub ugotować w skórce.
Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do jarzyn.
Ocet nieco rozcieńczyć wodą i zalać buraki.
Kminek sparzyć, osączyć razem z chrzanem dodać do buraków.
Wymieszać, ciasno ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu.
Przykryć i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce
Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do jarzyn.
Ocet nieco rozcieńczyć wodą i zalać buraki.
Kminek sparzyć, osączyć razem z chrzanem dodać do buraków.
Wymieszać, ciasno ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu.
Przykryć i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce