Ćwikła wyśmienita
- 1 kg buraków
- 3 łyżki chrzanu
- 2 winne jabłka
- 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
- cytryna
- kilka goździków
- gałązki natki pietruszki do dekoracji
- cukier
- sól
Buraki umyć i ugotować lub upiec.
Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić, wycisnąć sok.
Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tej samej tarce, co buraki.
Wymieszać buraki z jabłkami i chrzanem.
Do wina wsypać utłuczone goździki, zagotować na małym ogniu, wystudzić i przecedzić.
Wlać do ćwikły.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszać.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować zieleniną.
Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić, wycisnąć sok.
Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tej samej tarce, co buraki.
Wymieszać buraki z jabłkami i chrzanem.
Do wina wsypać utłuczone goździki, zagotować na małym ogniu, wystudzić i przecedzić.
Wlać do ćwikły.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszać.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować zieleniną.